EUR: 329,31 Ft
CHF: 302,91 Ft
2019. augusztus 23., péntek
Bence

Életmód

A dolgozó nők később kezdenek felejteni

Egy új amerikai kutatás szerint a fiatalabb korukban a munkaerőpiacon fizetett állásban dolgozó nők emlékezete idősebb korukban lassabban romlik.

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem Fielding Közegészségügyi Karának járványügyi professzora, Elizabeth Rose Mayeda és csoportja 6386, 1935–1956 között született amerikai nő bevonásával végzett kutatást. Eredményeikről a héten Los Angelesben, az Alzheimer Szövetség Nemzetközi Konferenciáján (AAIC) számoltak be. Megállapították, hogy azok a nők, akik fiatal felnőtt koruk és középkoruk között fizetett munkahelyen dolgoztak, alkalmazottak voltak, életük későbbi szakaszában lassabban szembesültek a memóriavesztéssel, mint azok, akik sohasem dolgoztak a munkaerőpiacon. A memória hanyatlása abban a csoportban volt a leggyorsabb, amelynek tagjai sohasem dolgoztak. A kutatók szerint a fizetett állás segít a szellemi frissesség megőrzésében, pénzügyi előnyei vannak, és társadalmi kapcsolatokat teremt. Ezek pedig a kor előrehaladtával segítenek az emlékezetromlás mérséklésében. Az Egyesült Államokban az Alzheimer-kórban szenvedő emberek kétharmada nő. A szakértők hosszú ideig úgy gondolták, hogy a nők aránya azért magasabb az Alzheimer-betegek és a demenciában szenvedők között, mert ők tovább élnek. A Los Angeles-i konferencián azonban több olyan új kutatást ismertettek, amely azt igazolja, hogy más – biológiai és társadalmi – okok is meghúzódnak a dolog hátterében.


Kapcsolódó Cikkek

 • Ismét lesz Sajtfesztivál

  Ismét lesz Sajtfesztivál

  Valóságos sajtmennyországban érezhetik magukat azok, akik 2019. október 19-én ellátogatnak a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiváljára: a világ 25 országából több mint 400 féle sajtot, valamint kiváló borokat kóstolhatnak, megismerkedhetnek a hazai sajtmanufaktúrák termékeivel, valamint színes gasztronómiai és szórakoztató programokban vehetnek részt.

 • A hely, ahol a pszichológia és az ünnep összeér

  A hely, ahol a pszichológia és az ünnep összeér

  A lélek gyógyulásához nem feltétlenül a terápia az egyetlen megoldás– állítja Gilányi Attila, aki saját bőrén tapasztalta, hogy egy intenzív, egy-két napos program is segíthet teljességgel átértékelni az életünket.

 • Krúdy Gyula és a tojásos burgonyapüré

  Krúdy Gyula és a tojásos burgonyapüré

  Krúdy Gyula író a budai kakaspecsenye mellé ajánlja köretként a tojásos burgonyapürét, ami a gyerekek egyik kedvenc étele lehet, mert könnyű, ízletes, és ami a legfontosabb: krumpliból van!