EUR: 327,39 Ft
CHF: 300,49 Ft
2019. augusztus 22., csütörtök
Menyhért, Mirjam

Egyéb Eger

A jó edző tanul a versenyzőitől

Borza József, az egri központú Oyama Karate Kyokushin Hungary Egyesület elnöke, aki hosszú és sikeres versenyzői pályafutásával – városunkban a kyokushin karate meghonosítójaként és edzőjeként is – kivívta a közösség elismerését. A sportemberrel az utánpótlás-nevelésről beszélgettünk.

Az első kyokushin karateedzést 1979. szeptember 1-jén tartották a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban, azóta is itt van a központ. Egerben a karate előkelő helyet foglal el a küzdősportok között, a nyolcvanas években, a csúcson több mint 800 tanítványa volt az Oyama Karate Kyokushin Hungary Egyesületnek. Azóta visszaesett az érdeklődés a sportág iránt, elsősorban a sportok kínálatának bővülése miatt, valamint azért is, mert a fiatalokat túlságosan lefoglalja az online világban való kalandozás.


– Számunkra nagyon fontos az utánpótlás nevelése. Elfoglalnak minket a versenyszezonnal kapcsolatos teendők, de az amatőrök edzésére is nagy gondot fordítunk. Az idei esztendőt tavaly augusztusban kezdtük el, amikor megterveztük, mikor melyik megmérettetésen veszünk részt – mondta Borza József, aki a nagyon fontos feladatok közé sorolja a versenyzőket egyénileg rangsoroló övvizsgákat, közülük is a mesterfokozat eléréséhez kapcsolódó próbatételt.

Régebben a tanítványok zöme fiú volt, napjainkban viszont már egyre több lányt is látni az edzéseken. A fiú-lány arány most 60:40 százalék, és ahogy Borza József elmondta, a lányok a karatéban való jártasságuk elmélyítésével az önvédelmi képességeiket akarják fejleszteni, a versenyzés iránt nem igazán érdeklődnek.


És hogy kire büszke a tanítványai közül? A munkásságáért idén Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett Borza József igazi edzői választ ad a kérdésünkre.

– Neveket nem mondanék, együtt szoktam dicsérni őket. Van világbajnokunk, világkupagyőztesünk, Európa-bajnokunk, nagyon sok bajnokságot nyert versenyzőnk. Sokat köszönhetünk nekik, sok mindent tanítanak nekünk így is, hogy mi neveltük őket. Ők célokat tűztek ki maguk elé, mentek előre az útjukon, dacolva a sérülésekkel, nehézségekkel. Szerencsés vagyok, hogy sok olyan tanítványom volt, akikre – az egyesület vezetőiként, egriekként és magyarokként egyaránt büszkék lehetünk – mondta a sportember.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nagyüzem a Haladásnál

  Nagyüzem a Haladásnál

  Négy szakosztály felnőtt-, illetve utánpótlás-játékosai gyakorolnak a Rohonci úti sportkomplexum szó szerint XXI.

 • Újraéled a legendás cukrászda

  Újraéled a legendás cukrászda

  Hamarosan ismét élettel telik meg a tatabányaiak egykori kedvenc helye. Az régi Gála cukrászdához számtalan élmény köti a városban élőket, hiszen több mint négy évtizeden át kóstolhatták itt kedvenc süteményeiket.

 • Aszfaltot kapott a Hunyadi utca

  Aszfaltot kapott a Hunyadi utca

  A Hunyadi utca mellett nemrég a Szapáry, a Bihari, a Keselyű, a Bikszádi, a Könyves Kálmán és a Szénégető utca is szilárd burkolatot kapott.

 • Tömegek futottak a Kolorfesztiválon

  Tömegek futottak a Kolorfesztiválon

  Közel ezren vettek részt az idén hatodik alkalommal megrendezett kazincbarcikai Kolorfutáson, melynek a hagyományokhoz híven idén is a Kolorfesztivál adott otthont.