2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Sport

A Maccabi Európa Játékok lesz Magyarország legnagyobb multisport eseménye

A hétfőn kezdődő 15. Maccabi Európa Játékok lesz Magyarország legnagyobb multisport eseménye Motti Tichauer, az Európai Maccabi Szövetség elnöke szerint.

A sportvezető az M1 aktuális csatornán csütörtökön elmondta, a Maccabi Európa Játékok elsősorban sportesemény. Egyben arra is kihasználják a lehetőséget, hogy a zsidó kultúra és oktatás, az ismeretterjesztés megvalósulhasson, “tehát hogy a fiatalokhoz közelebb vigyük a hitet, a vallást”.


Felidézte, hogy a térség képviselői a 2015 novemberében Budapesten rendezett kongresszuson döntötték el, hogy 2019-ben a magyar főváros lesz a játékok helyszíne. Emlékeztetett: az első, csehországi Maccabi Európa Játékok után 90 évvel tér vissza az esemény Közép-Kelet-Európába.

“Felismerték, hogy a játékok erős legitimitást, hagyományt teremhetnek a budapesti zsidó közösségnek” – fogalmazott.


Motti Tichauer kiemelte, több mint negyven országból háromezer résztvevő és több ezer szurkoló látogat Budapestre, Magyarország történetének legnagyobb multisport eseményére. Hangsúlyozta, húsz sportág nyolc napig tartó megmérettetéséről van szó, amelyhez nagyon kemény szervezőmunkára lesz szükség. Mint mondta, “sikeres és csodálatos” játékokra számít a magas színvonalat képviselő létesítményekben.

Az augusztus 7-ig tartó rendezvénysorozatot hivatalosan kedd este Áder János köztársasági elnök, az esemény fővédnöke nyitja meg az Új Hidegkuti Nándor Stadionban, a lángot pedig a kétszeres sakkolimpiai bajnok, Polgár Judit gyújtja meg.

A sportrendezvények mellett kulturális programokat szerveznek a résztvevőknek és érdeklődőknek, például lesz a zsidó sport történetéről egy kiállítás a Ludovika Campuson, míg pénteken kulturális eseménysorozatot rendeznek.

Az Európai Maccabi Szövetség elnöke gratulált a kvangdzsui vizes világbajnokságon aratott magyar sikerekhez, amelyek – mint mondta – azt mutatják, hogy Magyarország valódi sportnemzet.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jövőre is a világcsoportban folytatjuk

  Jövőre is a világcsoportban folytatjuk

  Jól sikerült Davis-kupa-csapatunk túlórája: a hétfőre áthúzódó meccsen Balázs Attila 6:4, 7:5-re verte Ilja Marcsenkót, s ezzel Magyarország 3:2-re nyert Ukrajna ellen, és jövőre is a világcsoportban szerepelhet.

 • Ronaldo könnyezve beszélt édesapjáról

  Ronaldo könnyezve beszélt édesapjáról

  Könnyekben tört ki egy régi videofelvétel láttán Cristiano Ronaldo. A Juventus portugál futballcsillaga a Good Morning Britain című tévéműsorban vendégeskedett, amely során az ismert riporterrel, Piers Morgannel beszélgetett.

 • Magyarok is pályára lépnek a BL-ben

  Magyarok is pályára lépnek a BL-ben

  Hosszas várakozás után ma este kezdetét veszi a labdarúgó Bajnokok Ligája 2019/20-as idényének csoportköre. A selejtezők során eddig 91 mérkőzést játszottak le Európa legjobb csapatai, amelyeken összesen 240 gól született, meccsenként 2,64 találatot láthattunk.