EUR: 326,36 Ft
CHF: 294,66 Ft
2019. július 18., csütörtök
Frigyes

Belföld

A márciusi ifjak üzenete, hogy összefogással lehetünk sikeresek Közép-Európában

Vasvári Pál élete és munkássága azt üzeni korunk számára, hogy csak akkor lehetünk sikeresek Közép-Európában, ha együttműködünk “a birodalmi érdekekkel” szemben – jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára szerdán Budapesten, egy konferencián.

A Vasvári Pál halálának 170. évfordulója alkalmából rendezett tanácskozáson Németh Szilárd a közép-európai összefogás legújabb eredményének nevezte, hogy a visegrádi négyek (V4) sikeresen átvitték a polgárok akaratát az uniós vezetők kiválasztása során, sikeresen léptek fel “a birodalmi érdekekkel” szemben.


A politikus úgy vélekedett, hogy miközben már 170 év telt el az 1848-49-es forradalom és szabadságharc óta, még számos tény vár feltárásra. Ezek egyike a márciusi ifjak tevékenysége.

Ennek részben az az oka – folytatta – hogy a kommunista történetírásban Petőfin kívül a többi márciusi ifjúnak, mintegy harminc forradalmárnak még csak epizódszerep sem jutott, holott mindannyian hozzájárultak ahhoz, hogy “1848 a csodák éve legyen”. Közöttük is kiemelkedő szerepet játszott Vasvári, aki 1849-ben Erdélyben a haza szabadságáért áldozta az életét – fűzte hozzá.


Vasvári Pál olyan személyiség volt, aki 170 év távlatából is pozitív üzenetet küld mindannyiunk számára – fogalmazott Németh Szilárd.

A konferencián átadták a Vasvári Pál Polgári Egyesület Vasvári-díjait, amellyel minden évben két személy, illetve intézmény tevékenységét ismerik el.

Az idén Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka az egyik kitüntetett. A másik díjat a Romániában terrorizmus vádjával bebörtönzött két erdélyi magyarnak, Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak ítélte oda – megosztva – az egyesület. A nevükben a díjat az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Lomnici Zoltán vette át, aki hangsúlyozta, hogy ártatlanul ítélték el a két fiatalt, akik ma is kiállnak a magyarság ügyéért.

Vasvári Pál történész, pedagógus, filozófus, politikus, forradalmár, a márciusi ifjak egyik vezéralakja 1826-ban Bűdön, a mai Tiszavasváriban született; 23 évesen, 1849-ben az erdélyi harcokban vesztette életét.

Kapcsolódó Cikkek

 • Külföldről nem lehet majd szennyvíziszapot behozni

  Külföldről nem lehet majd szennyvíziszapot behozni

  A szennyvíziszap külföldről történő behozatalát a magyar hatóságok a jövőben nem fogják engedélyezni – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • Szarka Tamás a költészetről, Tusványoson

  Szarka Tamás a költészetről, Tusványoson

  Szarka Tamás immár 40 éve áll színpadon. Dalaira a már jól ismert, sajátos stílus jellemző irodalmi értékű szövegvilága mellett. Zenéje és versei hatnak az értelemre, az érzelmekre és az érzékekre.

 • Orbán-Bach találkozó: Budapest elismert sportfőváros

  Orbán-Bach találkozó: Budapest elismert sportfőváros

  A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) fennállásának 125. évfordulójáról és a nemzetközi sportvilág legfontosabb kérdéseiről egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök és Thomas Bach, a NOB elnöke csütörtökön a Karmelita kolostorban – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.