EUR: 326,16 Ft
CHF: 299,45 Ft
2019. augusztus 19., hétfő
Huba

Külföld

A migráció további gettósodáshoz vezet

Hozzájárult a bevándorlás a szegénységi gócpontok felduzzadásához Németországban, állítja a Berlini Tudományos Központ két kutatója által készített tanulmány. A külföldiek számának növekedése a vizsgált városok kedvezőtlen városnegyedeiben háromszor akkora, mint a jobb helyzetűekben – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Marcel Helbig és Stefanie Jähnen, a Berlini Tudományos Központ (WZB) részletes tanulmányukban a migránsok szociális betagozódását vizsgálták a német városokban 2014-től 2017-ig. Kutatásukban meglévő tudományos adatok felhasználása mellett saját közvélemény-kutatást is végeztek a bevándorlók lakhelyéről és társadalmi összetételéről.

A tanulmányban 86 város 3770 lakónegyedét vizsgálták és csak a társadalmi-gazdasági kritériumokat kutatták a vallási vagy etnikai hovatartozást nem vették figyelembe. Az eredmények alapján a külföldiek számának növekedése a vizsgált városok nagyon kedvezőtlen városnegyedeiben háromszor akkora, mint a jobb helyzetűekben.

Helbig és Jähnen abból indult ki, hogy a migráció az utóbbi években a társadalmilag leggyengébb csoportokat juttatta Németországba, ezért várható volt, hogy a bevándorlók ott lakjanak, ahol a többi szociálisan gyenge csoport koncentrálódik.

A kutatók adatai szerint nem kétséges, hogy a migráció hozzájárult a szegénységi gócok felduzzadásához. Hiába az unión belülről érkező áttelepülők magas száma, a legtöbbször Bulgáriából és Romániából érkezők is csak a legegyszerűbb segédmunkákat tudják elvégezni.

Mindent összevetve, a kutatók szerint a német társadalom szociálisan a még nagyobb megosztottság felé halad.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek