EUR: 325,02 Ft
CHF: 295,05 Ft
2019. július 20., szombat
Illés

Életmód

A nagy munkahelyi légkondiháború

Kánikulában az irodában dolgozók között az egyik legnagyobb konfliktusforrás az, hogy hány fokra állítsák a klímát.

Van, akik kikapcsolná, és van, aki 20 fok alá hűtené a közös helyiségeket. De vajon létezik-e ideális hőmérséklet, és milyen praktikákkal tudjuk felvértezni magunkat, bármelyik oldalon is állunk? A munkahelyi hőmérsékletre is van jogszabály: a rendelet azt mondja ki, hogy a munkaterületeket befogadó helyiségek hőmérsékletének a munkavégzés teljes időtartama alatt az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét. Irodában a munkahelyi klíma jó megoldás a meleg ellen, de nem szerencsés, ha az egyik dolgozó telibe kapja a hideget, míg a másik szinte semmit sem érez. Éppen ezért zárt munkahelyeken álló munkánál egy méter magasságban, ülő munkánál 0,5 méter magasságban kell figyelembe venni és biztosítani a megfelelő hőmérsékletet.


Fegyverszünet

A légkondi miatt kialakult belharcok jobban hátráltatják a munkát, mint a zsibbasztó nyári meleg. Íme, néhány tipp a fegyverszünethez:

 1. Mielőtt működésbe hozzuk a klímát, vizsgáljuk meg a külső hőmérsékletet, és tegyük fel a kérdést, hogy az valóban indokolja-e a berendezés bekapcsolását.
 2. Kérdezzük meg a többieket, zavarná-e őket, ha elindítanánk a légkondicionálót.
 3. Nyilván lesz, aki tiltakozni fog, de akkor próbáljunk kompromisszumot kötni a hőmérsékletet illetően.
 4. Fázósoknál legyen kéznél benti pulcsi.
 5. Mindig legyen nálunk hűtött ital.
 6. Az az optimális, ha a kinti hőmérsékletnél maximum öt fokkal van hűvösebb az irodában. Így elkerülhetjük, hogy a fázósabb kollégák meghűlésre panaszkodjanak.

 

Ideális hőfok

Szellemi munka: 21–24 Celsius-fok

Könnyű fizikai munka: 19–21 Celsius-fok

Közepesen nehéz fizikai munka: 17–19 Celsius-fok

Nehéz fizikai munka: 15–17 Celsius-fok

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Különleges, csábító fogások

  Különleges, csábító fogások

  Ma már a férfiak is kiválóan főznek, a kulinális különlegességeket talán még gyakrabban és szívesebben készítik, mint a nők. Ráadásul a csábítás fegyverei között is előkelő helyet foglal el, ha valaki az első randin megcsillogtatja főzőtudását.

 • Ha boldog akarsz lenni a munkádban, legyél!

  Ha boldog akarsz lenni a munkádban, legyél!

  Alexander Kjerulf boldogságkutató megtalálta a munkahelyi boldogság titkát. A dán szakember szerint ez nem a fizetésemeléstől, az extráktól és az előrelépéstől függ. Az alapmondat: ha boldog akarsz lenni a munkádban, legyél!

 • A coach a lélek edzője

  A coach a lélek edzője

  Ma már szinte hétköznapi kifejezésnek számít a coach. De vajon tudjuk-e, hogy mivel foglalkozik ez a szakember? A coaching amellett, hogy személyes segítő, fejlesztő tevékenység, hozzájárul a továbblendüléshez és az elakadások megoldásához.