2020. április 03., péntek
Buda, Richárd

Egyéb Szeged

A szegedi gyógyszerkutató is Nemesi Pált támogatja

Letoha Tamás, a nemzetközi hírű Pharmacoidea tulajdonosa arról számolt be, hogy Nemesi Pál miként segítette cégét nemzetközi kutatási projektek megvalósulásához.

Az Európa leginnovatívabb projektjei számára kiírt pályázaton indult a szegedi vállalat, és végül mintegy 800 versenytárs közül választották ki Letoha Tamás gyógyszerkutató cégét.


Letoha Tamás clége,. a Pharmacoidea szakemberei olyan megoldást hoztak létre, amellyel hatékonyabban lehet feltérképezni az idegrendszeri betegségeket

Nemesi Pál sikeres várost tudna faragni Szegedből

Egy konzorcium részeként a Pharmacoidea szakemberei olyan megoldást hoztak létre, amellyel hatékonyabban lehet feltérképezni az idegrendszeri betegségeket. – Ezzel a technológiával az Alzheimer- és a Huntington-kór diagnosztizálásában és terápiájában lehet majd komoly eredményeket elérni – tudtuk meg a kutatóorvostól.

Szeged is nyerhet

– Azért tartom alkalmas polgármesternek Nemesi Pált, mert láttam és tapasztaltam a szakszerű együttműködését, tudom, hogy pontosan ismeri és érti az európai gazdasági, innovációs közeget, és üzletemberként otthonosan mozog ebben. Ennek pedig Szeged is a nyertese lehetne – fogalmazott Letoha a független polgármesterjelöltről.

A kutatóorvos szerint komoly probléma, hogy Szegeden nincs gyógyszergyár vagy több komoly gyógyszeripari cég, miközben az egyetemen van ilyen képzés, tehát szakember helyben is lenne.

– Ezért nekünk olyan nemzetközi partnereket kell keresnünk, amelyekkel konzorciumban együtt tudunk működni, mert az ilyen típusú cégek nem Szegedet választották, nincsenek itt, tehát rá vagyunk szorulva nemzetközi partnerségek kialakítására. Ebben pedig a Nemesi Pál vezette Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nagyon sokat segített nekünk – magyarázta.

Emellett egy a fejlett országokban ma már szinte népbetegségnek számító bélgyulladásos megbetegedést megelőző projektjük is sikeres lett.


Letoha Tamás szerint a cégük – és így Szeged – eredményeiben komoly szerepe van a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának, illetve az ott dolgozó munkatársaknak. Szerinte Nemesi Pál sikeres várost tudna faragni Szegedből, és a kutató azt is elmondta, hogy miért gondolja ezt.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megmozdult az ingatlanpiac

    Megmozdult az ingatlanpiac

    Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

  • Online játékok a könyvtárral

    Online játékok a könyvtárral

    Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.