EUR: 325,02 Ft
CHF: 295,05 Ft
2019. július 20., szombat
Illés

Sport

A történelmet 370 km/órás sebességgel írják

Sebesség, precizitás és ügyesség tökéletes kombinációja a Red Bull Air Race. A légi motorsport sorozat versenyzői idén 13. alkalommal zúgnak el felettünk, és az izgalmakat csak tovább fokozza, hogy az ikonikus budapesti helyszínt tóparti panorámára cseréli a verseny. Július 13-án és 14-én Zamárdi látja vendégül a bajnokság szereplőit, akik most először mérhetik össze erejüket a magyar tenger hullámai felett. A világ elitpilótáinak kiélezett küzdelme közel 13 éve tart, ami immár történelem.

A 2003-ban alakult Red Bull Air Race a világ legfejlettebb légi motorsport sorozata, amely az eltelt évek alatt több, mint 90 futamot rendezett a világ öt kontinensén. Magyarország mindig is kiemelt szerepet töltött be verseny történelmében, nem véletlen, hogy a sportág bölcsőjének hívják. A formátum megalkotásában a legendás magyar pilóta, Besenyei Péter vállalt oroszlánrészt, Budapest pedig a kezdetektől fogva szerepelt a sorozat helyszínei között. A műrepülő pilóta szaktudásával és tapasztalatával segített a koncepció kialakításában, végül 2003-ban meg is nyerte az első világbajnokságot. Így emlékszik vissza a kezdeti időkre:


“Amikor előálltunk a Red Bull Air Race ötletével, az egyik legbonyolultabb tényező az oszlopok megtervezése és megépítése volt. Tudtuk, hogy a kapuknak nem csak jól láthatónak kell lenniük, de biztonságosnak is, ha egy gép esetleg elkaszálna egyet. Egy sor változatot kipróbáltunk: füstből készült kapukat, vízesés-kapukat, lézerfényeket, mindent, amiről csak azt gondoltuk, hogy működni fog. Végülis a felfújható textilnél maradtunk, ezek voltak a ma használt oszlopok ősei. Évről-évre egyre jobb oszlopokkal rukkoltunk elő. Minden egyes új verziót Tökölön teszteltünk. A mai pilonok már igazán erősek és megbízhatóak, és kevesen gondolják, hogy mennyi munka és teszt van mögöttük.”

Az idei versenysorozat harmadik fordulóján, Zamárdiban a pilóták már semmit nem bíznak a véletlenre, hiszen a japán finálé előtti utolsó futamon minden pont számít. Július 13-án kerül sor a Master Class időmérő köreire, ahol a pilóták a pole pozíció megszerzése mellett az első három helyért járó plusz pontokért is versengenek.


Július 14-én vasárnap, a Master Class versenynapján a pilóták három körben versenyeznek a 25 méter magas pilonokkal kialakított pályán, hogy végül közülük egyvalaki a pódium legmagasabb fokáról búcsúzzon Magyarországtól. Az idei évben a Red Bull Air Race legnépszerűbb pilótáinak összecsapása folytatódik a Balaton partján: a 2017-es japán világbajnok Joshide Muroja, a cseh címvédő Martin Šonka és az ausztrál Matt Hall is az utolsó Red Bull Air Race világbajnoki címét jelentő pontokért repül majd.

Kapcsolódó Cikkek

 • Melbourne 2025-ig a versenynaptárban marad

  Melbourne 2025-ig a versenynaptárban marad

  A Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media új szerződést kötött az Ausztrál Nagydíjnak otthont adó Melbourne-nel, így az Albert Parkban lévő versenypálya 2025-ig biztosan a versenynaptárban marad.

 • Siklósi Gergely: Végig magabiztos voltam

  Siklósi Gergely: Végig magabiztos voltam

  Ahogy az egész nap során, úgy a döntőben is önbizalommal telve vívott Siklósi Gergely, aki pénteken aranyérmet nyert a férfi párbajtőrözők egyéni versenyében a budapesti olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

 • Szárnyaltak a zöld sasok

  Szárnyaltak a zöld sasok

  A Ferencváros labdarúgócsapata 3-2-re legyőzte a bolgár Ludogorecet, így kettős győzelemmel jutott be a Bajnokok Ligája selejtezősorozatának második fordulójába.

 • Pótvizsga vár a pólós lányokra

  Pótvizsga vár a pólós lányokra

  Az orosz pólós lányok nemcsak szebbek – ha még lehet ilyesmit állítani politikailag túl korrekt világunkban –, de jobbak is a férfiaknál, nem véletlenül nyertek olimpiai bronzérmet. Így aligha számíthattak békés, sima mérkőzésre Keszthelyi Ritáék a kvangdzsui vb-n a csoportelsőségért vívott harcban.