2019. augusztus 22., csütörtök
Menyhért, Mirjam

Sport

A történelmet 370 km/órás sebességgel írják

Sebesség, precizitás és ügyesség tökéletes kombinációja a Red Bull Air Race. A légi motorsport sorozat versenyzői idén 13. alkalommal zúgnak el felettünk, és az izgalmakat csak tovább fokozza, hogy az ikonikus budapesti helyszínt tóparti panorámára cseréli a verseny. Július 13-án és 14-én Zamárdi látja vendégül a bajnokság szereplőit, akik most először mérhetik össze erejüket a magyar tenger hullámai felett. A világ elitpilótáinak kiélezett küzdelme közel 13 éve tart, ami immár történelem.

A 2003-ban alakult Red Bull Air Race a világ legfejlettebb légi motorsport sorozata, amely az eltelt évek alatt több, mint 90 futamot rendezett a világ öt kontinensén. Magyarország mindig is kiemelt szerepet töltött be verseny történelmében, nem véletlen, hogy a sportág bölcsőjének hívják. A formátum megalkotásában a legendás magyar pilóta, Besenyei Péter vállalt oroszlánrészt, Budapest pedig a kezdetektől fogva szerepelt a sorozat helyszínei között. A műrepülő pilóta szaktudásával és tapasztalatával segített a koncepció kialakításában, végül 2003-ban meg is nyerte az első világbajnokságot. Így emlékszik vissza a kezdeti időkre:


“Amikor előálltunk a Red Bull Air Race ötletével, az egyik legbonyolultabb tényező az oszlopok megtervezése és megépítése volt. Tudtuk, hogy a kapuknak nem csak jól láthatónak kell lenniük, de biztonságosnak is, ha egy gép esetleg elkaszálna egyet. Egy sor változatot kipróbáltunk: füstből készült kapukat, vízesés-kapukat, lézerfényeket, mindent, amiről csak azt gondoltuk, hogy működni fog. Végülis a felfújható textilnél maradtunk, ezek voltak a ma használt oszlopok ősei. Évről-évre egyre jobb oszlopokkal rukkoltunk elő. Minden egyes új verziót Tökölön teszteltünk. A mai pilonok már igazán erősek és megbízhatóak, és kevesen gondolják, hogy mennyi munka és teszt van mögöttük.”

Az idei versenysorozat harmadik fordulóján, Zamárdiban a pilóták már semmit nem bíznak a véletlenre, hiszen a japán finálé előtti utolsó futamon minden pont számít. Július 13-án kerül sor a Master Class időmérő köreire, ahol a pilóták a pole pozíció megszerzése mellett az első három helyért járó plusz pontokért is versengenek.


Július 14-én vasárnap, a Master Class versenynapján a pilóták három körben versenyeznek a 25 méter magas pilonokkal kialakított pályán, hogy végül közülük egyvalaki a pódium legmagasabb fokáról búcsúzzon Magyarországtól. Az idei évben a Red Bull Air Race legnépszerűbb pilótáinak összecsapása folytatódik a Balaton partján: a 2017-es japán világbajnok Joshide Muroja, a cseh címvédő Martin Šonka és az ausztrál Matt Hall is az utolsó Red Bull Air Race világbajnoki címét jelentő pontokért repül majd.

Kapcsolódó Cikkek