EUR: 330,99 Ft
CHF: 300,99 Ft
2019. október 21., hétfő
Orsolya

Belföld

A visegrádi országok a leginkább családbarátok Európában

A közép-európai lakosok 70 százaléka, míg a visegrádi országok (V4) lakosságának  74 százaléka tartja családbarátnak saját hazáját – derül ki a Nézőpont Intézet 11 közép-európai országban készített közvélemény-kutatásából.

A közvélemény-kutató reprezentatív felmérése szerint a 84 milliós közép-európai felnőttlakosságból 60 millióan, míg a visegrádiak 51 milliós felnőttlakosságából 39 millióan tartják családbarátnak saját hazájukat.


A Nézőpont Intézet szerint a mind a négy visegrádi országban növekedett a családoknak juttatott támogatások összege. Lengyelországban 2016 óta a második és minden további 18 éven aluli gyermek után havi 500 zlotys (38 ezer forintos) támogatás jár, nem csoda, hogy a lengyelek 77 százaléka szerint családbarát országban élnek.

Magyarországon a családvédelmi akcióterv keretében 2020-ban 2228 milliárd forint áll majd rendelkezésre a családok támogatására, ami a válaszadó magyarok 73 százalékát győzte meg arról, hogy az állam törődik a családokkal. Nem meglepő az sem, hogy legnagyobb arányban a határzárat ellenzők (50 százalék), a migrációpártiak (47 százalék) és a kvótapártiak (49 százalék) mondták azt, hogy hazánk nem családbarát – részletezte a Nézőpont Intézet.


Csehországban közel másfélszeresére növelték a családi pótlékot, ennek köszönhetően a megkérdezett csehek 74 százaléka érzi az állam törődését, míg Szlovákiában, ahol hazánkhoz hasonlóan nagyszabású családtámogatási intézkedésekről döntöttek (adókedvezmény növelése, ingyenebéd az óvodásoknak és iskolásoknak, szülési szabadság és támogatás kiterjesztése mindkét szülőre) a megkérdezettek 72 százaléka véli úgy, hogy ezek az intézkedések a családok  boldogulását szolgálták.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek