EUR: 326,36 Ft
CHF: 294,66 Ft
2019. július 18., csütörtök
Frigyes

Külföld

Agyonlőttek egy rádiós újságírót a Fülöp-szigeteken

Ismeretlen fegyveresek agyonlőttek egy rádiós újságírót a Fülöp-szigetek déli részén fekvő Kidapawanban – közölték hatósági források csütörtökön.

Eduardo Dizon, A Brigada News FM munkatársa hazafelé tartott autójával szerda este, amikor két ismeretlen egy motorkerékpárról több lövést adott le rá.


Egyelőre nem tudni, a gyilkosságnak köze volt-e Dizon munkájához, kollégái azonban azt mondták, a műsoraiban gyakran volt téma a korrupció, és több közéleti botrányt hozott szóba.

A rádióállomást üzemeltető cég közleményben ítélte el a gyilkosságot, amellyel szerinte megpróbálták megfélemlíteni a rádió dolgozóit.

Dizon a tizenharmadik újságíró, akit Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök 2016-os hatalomra kerülése óta megöltek.

Több, a sajtó szabadságával foglalkozó nemzetközi szervezet, beleértve a Bizottság az Újságírók Védelméért (Committee to Protect Journalists, CPJ) nevű független, amerikai nonprofit szervezetet, többször leszögezte, hogy a délkelet-ázsiai ország az egyik legveszélyesebb hely az újságírók számára.

A Time amerikai magazin 2018-ban azzal igyekezett felhívni a figyelmet az újságírók helyzetére, hogy a többi közt egy Fülöp-szigeteki újságírót, Maria Ressát is az év emberének választott. Ressát később februárban őrizetbe vették rágalmazás vádjával.

Nem sokkal megválasztása előtt Duterte egy sajtótájékoztatón azt mondta, a korrupt újságírók megérdemlik a halált. “Az, hogy újságíró vagy, nem jelenti azt, hogy téged nem ölhetnek meg, ha kurafi vagy” – tette hozzá akkor.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trump szeptemberben Lengyelországba látogat

  Trump szeptemberben Lengyelországba látogat

  Donald Trump amerikai elnök megerősítette részvételét a második világháború kitörésének 80. évfordulóján rendezendő lengyelországi ünnepségeken – közölte csütörtökön a Wirtualna Polska lengyel hírportálnak adott interjúban Jacek Sasin lengyel kormányfőhelyettes.

 • A migráció további gettósodáshoz vezet

  A migráció további gettósodáshoz vezet

  Hozzájárult a bevándorlás a szegénységi gócpontok felduzzadásához Németországban, állítja a Berlini Tudományos Központ két kutatója által készített tanulmány.

 • Terrortámadásra készülhettek Németországban

  Terrortámadásra készülhettek Németországban

  Feltételezhető terrortámadás előkészülete miatt több lakást átkutattak a rendőrök csütörtök hajnalban, és négy embert előállítottak Észak-Rajna-Vesztfáliában, Németország nyugati részén – jelentette az ARD német közszolgálati televízió.