2020. május 30., szombat
Janka, Zsanett

Külföld

Állandó kompenzációs alapot szavaztak meg a szeptember 11-i terrortámadások áldozatainak

Az amerikai képviselőház állandó kompenzációs alapot szavazott meg pénteken azoknak a rendőröknek, tűzoltóknak és segélymunkásoknak, akik részt vettek a 2001. szeptember 11-i terrortámadások utáni mentésben, és ennek során kárt szenvedtek.

Az elsöprő többséggel, 402:12 arányban megszavazott törvény nem a terrortámadásban életüket vesztők családtagjait hivatott segíteni. Ezeknek az embereknek a nagyon nagy többsége – a levegőbe került mérgező anyagok miatt – súlyos beteg lett, és küszködik az orvosi ellátás költségeivel. A 2010-ben létrehozott kompenzációs alaphoz pedig gyakran hiába fordultak segítségért, a rendelkezésre álló összeg már nagyon kevés volt.


A most megszavazott törvény értelmében a kompenzációs alap fenntartását 2092-ig meghosszabbították, és a kongresszusnak mindig biztosítania kell, hogy elégséges pénz álljon benne rendelkezésre. A most meglévő 7,4 milliárd dollárt kiegészítették további 10,2 milliárddal, és rögzítették, hogy aki nem kapott teljes kárpótlást az alap kimerülése miatt, annak most kell megkapnia.

A probléma néhány héttel ezelőtt került az amerikai közvélemény érdeklődésének középpontjába. Jon Stewart politikai kommentátor és televíziós műsorvezető egy kongresszusi meghallgatáson érzelmes beszédet tartott és egyben éles szavakkal bírálta a törvényhozókat azért, hogy magukra hagyják a terrortámadások utáni mentésben résztvevőket, akiknek csaknem mindegyike súlyos betegséggel küzd. Mint fogalmazott: “nem tanúsítanak tiszteletet” irántuk.


Stewart nagy visszhangot kiváltó meghallgatása után több amerikai televízió is megszólaltatta a mentésben három hónapon át részt vevő Luis Alvarez volt New York-i rendőrt, aki végstádiumú bélrákban szenvedett. Alvarez a Fox televíziónak adott interjúja után – két héttel ezelőtt – 53 esztendősen elhunyt. A New York-i Szent Patrik-katedrálisban tartott búcsúztatását egyenes adásban közvetítette több televíziós csatorna. Utolsó interjújában azt kérte, hogy a törvényhozók gondoskodjanak többi beteg társáról.

A képviselőházi voksolás után a törvény – amelyet Alvarezről neveztek el – a szenátus elé kerül. Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője közölte, hogy még a nyári szünet megkezdése, azaz augusztus előtt szavazni fognak róla.

“Akik elsőként vetették magukat a szeptember 11-e utáni veszélyekbe, azok az igazi amerikai hősök és hazafiak” – írta pénteki közleményében McConnell szenátor.

Kapcsolódó Cikkek