2019. november 19., kedd
Erzsébet

Budapest

Amikor kisülnek a nyár ízei

Nyáron egymás után kelleti magát a sok gyümölcs a háziasszonyok előtt, hogy valamilyen formában bekerüljenek a családi menübe. Vétek lenne kihagyni a ribizlis, a cseresznyés és az egreses sütit!

Profimedia, DPphoto

Cseresznyéből piskóta

Hozzávalók: 6 db tojás, 25 dkg cukor, 25 dkg margarin, 25 dkg liszt, 1/2 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 1/2 citrom reszelt héja, 50 dkg cseresznye
Elkészítés:  A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat a kétféle cukorral és a margarinnal habosra keverjük, hozzáadjuk a tejet, a citromhéjat, majd a sütőporos lisztet. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a tojássárgájás masszába. Egy 20×30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, a tésztát beleöntjük, elsimítjuk, és a kimagozott, lisztbe forgatott cseresznyét a tetejére szórjuk. 175 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig (kb. 15-20 perc) sütjük.


Profimedia, Panthermedia

Ribizliből pite

Hozzávalók: 5 szem kardamom, 2 dl habtejszín, 10 dkg cukor, 1/2 csomag vaníliás cukor, 1/2 citrom reszelt héja, 3 db kis tojás, 1/2 tasak sütőpor, 18-20 dkg liszt + a formához vaj
A töltelékhez: 25 dkg ribizli, 4 ek. étkezési keményítő, 2 dkg vaj, 7,5 dkg cukor, 3 dkg szeletelt mandula, 1 db nagy tojás (L), 12,5 dkg mascarpone
Elkészítés: A ribizlit leszemezzük, megmossuk, és konyhai papírtörlőn hagyjuk lecsepegni. A kardamomtermésekből kiszedjük a magokat, és mozsárban finomra törjük. A tejszínt keverőtálba öntjük. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a citromhéjat, majd robotgép habverőjével félkeményre felverjük. Egymás után beledolgozzuk a 3 db kis tojást, majd beleszitáljuk a sütőporral, valamint a kardamommal elvegyített lisztet. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A megszárított ribizli 4/5-ét összeforgatjuk 2 ek. keményítővel. Egy 26 cm-es piteformát kivajazunk, és vékonyan meghintjük liszttel. Beletöltjük a tésztát, és elosztjuk rajta a keményítős ribizlit. Az előmelegített sütőbe toljuk, és alulról a 2. sínen elősütjük 35 percig. Közben a töltelékhez a 2 dkg vajat megolvasztjuk, majd hozzáadunk 2,5 dkg cukrot, és beleforgatjuk a mandulát. A nagy tojás sárgáját krémesre keverjük a maradék cukorral és keményítővel, valamint a mascarponéval. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a krémbe forgatjuk. Az elősütött tésztát megkenjük a töltelékkel, majd elosztjuk rajta a vajas mandulát, és megszórjuk a félretett ribizlivel. Változatlan hőfokon sütjük további 20-25 percig, és szükség esetén sütőpapírral vagy alufóliával letakarjuk az utolsó 15 percre. Végül a formában hagyjuk kihűlni. Porcukorral megszórva kínáljuk.

Profimedia, DPphoto

Egresből torta

Hozzávalók a tésztához: 15 dkg margarin, 25 dkg finomliszt, 8 dkg porcukor, 1 tojás, 2-3 evőkanál sárgabaracklekvár


A töltelékhez: 50 dkg piros egres, 2,5 dl fehérbor, 3 evőkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, késhegynyi őrölt fahéj, fél citrom reszelt héja, 1 csomag (4 dkg) főzni való vaníliás pudingpor, 1,25 dl víz
A forma kikenéséhez: 2-3 dkg margarin
A habhoz: 2 tojásfehérje, 3 evőkanál kristálycukor, 1 púpozott evőkanál porcukor

Elkészítés: A tésztához a margarint a liszttel elmorzsoljuk, majd a porcukorral és a tojással összegyúrjuk. Letakarva legalább fél órán át hűtőszekrényben pihentetjük. Ezután elfelezzük, két, egyenként 24 centi átmérőjű kerek lappá nyújtjuk a sütőpapírral bélelt lapos tepsin. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal kb. 12 percig sütjük. Hűlni hagyjuk, majd egy 23 centi átmérőjű tortaformával kiszúrjuk, így lesz szép kerek, és a formába is belefér. A lapokat a lekvárral összeragasztjuk, és a jól kivajazott tortaformába tesszük. Az egrest megtisztítjuk. A bort a cukorral és a vaníliás cukorral, a fahéjjal és a citromhéjjal fűszerezve fölforraljuk. A pudingport a vízzel simára keverjük, a boros keveréket ezzel sűrítjük. A tűzről levéve az egrest hozzáadjuk. Langyosan, mielőtt megdermedne, a megsült tortalapra öntjük, és egyenletesen elkenjük. Szobahőmérsékleten 1-2 órán át pihentetjük, ezalatt nemcsak kihűl, de a krém is megkocsonyásodik. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd apránként a kétféle cukrot is hozzáadjuk, és tovább verjük. Egyenletesen a gyümölcskrémre simítjuk, a tetejét habkártyával vagy villával megcifrázzuk. Forró grillsütőben a tetejét pár perc alatt színesre sütjük. 15 perc elteltével a formából kiemeljük, végül forró vízbe mártott éles késsel fölszeleteljük.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Műhelytitkok a Zsolnay Manufaktúrából

    Műhelytitkok a Zsolnay Manufaktúrából

    Néhány háttel a József Nádor téri Zsolnay kút átadása után a kút készítői lapunknak árulták el a készítés műhelytitkait. Megtudtuk, hogy a kút ötvennégy darabból áll, tizenkilenc ember dolgozott rajta, és több mint egy tonna formázómasszát használtak a készítéséhez.

  • Éttermi etikett

    Éttermi etikett

    Az éttermi viselkedéskultúra nem merül ki abban, hogy képesek vagyunk az étlapról rendelni, és tudjuk, kinek kell először belépni az étterembe, vagy ki választ asztalt.