EUR: 325,89 Ft
CHF: 294,25 Ft
2019. július 19., péntek
Emília

Belföld

Az új költségvetési törvény szerint 2020-ban is várható nyugdíjprémium

A 2019. július 12-én elfogadott, 2020-ra szóló költségvetési törvény 4%-os GDP-bővüléssel számol, így jövőre is várható nyugdíjprémium.

A nyugdíjprémium szabályozását a nyugdíjtörvény tartalmazza, de ennek erősen korlátozó rendelkezéseit törvényi felhatalmazása alapján a Kormány rendre kiterjeszti.


A törvény szerint nyugdíjprémium akkor járhat a korhatárát betöltött öregségi nyugdíjasnak, valamint a hozzátartozói nyugellátásban részesülő személynek, ha a bruttó hazai termék (a GDP) tárgyévi növekedése meghaladja a 3,5%-ot és a tágyévi költségvetés egyenlegcélja várhatóan teljesül, valamint a tárgyévet megelőző év legalább egy napján, valamint a tárgyév novemberében a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó vagy azzal egy tekintet alá eső ellátásban részesül, és az öregségi nyugdíjkorhatárát a tárgyévet megelőzően betöltötte.

A Kormány 2017-ben és 2018-ban is jelentősen kiterjesztette a jogosultak körét, és várhatóan idén, 2019. októberében, majd 2020. októberében is megteszi majd. A vonatkozó kormányrendeletek szerint nemcsak a nyugdíjkorhatárt betöltött nyugdíjasok és a hozzátartozói nyugellátásban részesülők, hanem a korhatáruk betöltése előtt már nyugdíjban vagy hasonló ellátásban részesülők is megkapták 2017. novemberében és 2018. novemberében is a nyugdíjprémiumot a novemberi nyugdíjukkal vagy más ellátásukkal együtt (és feltehetően ugyanez várható idén és jövőre is). Így nyugdíjprémiumban (egyszeri juttatásban) átlagosan 2,7 millió ember részesül azokban az években, amelyekben a nyugdíjprémium feltételei teljesülnek.


A kormányzati kiterjesztés alapján nem csupán a törvényi feltételeknek megfelelő személyek kaphattak (és várhatóan idén és jövőre is kaphatnak) nyugdíjprémiumot, hanem ennél jóval szélesebb kör, az említettek mellett a nők kedvezményes nyugdíjában részesülő hölgyek, az ideiglenes özvegyi nyugdíjasok, a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiban, a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban  részesülők, a rokkantsági járadékosok, a fogyatékossági támogatásban részesülők, a vakok személyi járadékában részesülők és közel kéttucatnyi hasonló jogosulti kategória tagjai.

A nyugdíjprémium törvényi képlete szerint idén novemberben (a 4,3 – 4,5%-os GDP növekedési várakozásnak megfelelően) ennek az egyszeri juttatásnak a maximális összege 16 – 20 ezer forint közé eshet, jövő novemberben pedig a költségvetési törvény 4%-os GDP növekedési előrejelzése szerint 10 ezer forint lehet.

Ezt az összege kaphatja majd minden olyan jogosult, akinek a novemberi ellátása legalább 80 ezer forint vagy annál több. Akinek a novemberi ellátása nem éri majd el a 80 ezer forintot, az arányosan kisebb összegre számíthat.

A nyugdíjprémium egyszeri juttatás, így az összege – a nyugdíjemeléstől eltérően – nem épül be a nyugellátás vagy az egyéb, egyszeri juttatásra feljogosított ellátások összegébe. Ha a nyugdíjprémium kifizetésének hónapjában, novemberben előre jelzett éves GDP növekedési mértéket az éves tényleges GDP növekedés meghaladná, akkor erre az esetre nincs a nyugdíjtörvényben utólagos kompenzációt előíró rendelkezés (mint amilyen az éves rendszeres nyugdíjemelésre vonatkozóan érvényesül, ha a költségvetési törvényben előre jelzett inflációs mértéket a tényleges infláció meghaladná).

A Kormány persze az említett felhatalmazása alapján akár utólagos kompenzáció fizetését is elrendelheti, ha a GDP növekedés évvégi tényadata magasabb lenne, mint a nyugdíjprémium kifizetésének idején figyelembe vett növekedési mérték.

Dr.Farkas András
www.nyugdijguru.hu

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Mérföldkő a családvédelmi akcióterv

  Mérföldkő a családvédelmi akcióterv

  Novák Katalin család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár a Kossuth Rádió Vendég a háznál című műsorában adott interjút szerdán a családvédelmi akcióterv nemrégiben életbe lépett elemei kapcsán.

 • Ott marad a kerítés, ahol van

  Ott marad a kerítés, ahol van

  A kerítés ott marad, ahol van, mert a magyar emberek biztonságát szolgálja – jelentette ki Menczer Tamás, a külügyminisztérium államtitkára.

 • Századvég: Az iszlám nem fér össze az EU értékeivel

  Századvég: Az iszlám nem fér össze az EU értékeivel

  Miközben az Európai Unió rögzíti, hogy az EU olyan értékekre épül, amelyek többek között a férfiak és nők közötti egyenlőséget erősítik, az iszlám előretörésének révén a női-férfi egyenjogúság területe komoly kulturális kihívásokkal kerülhet szembe a következő években – állapította meg a Századvég Alapítvány csütörtökön az MTI-hez eljuttatott elemzésében.