EUR: 325,02 Ft
CHF: 295,05 Ft
2019. július 20., szombat
Illés

Belföld

Az ember, a katona a legfontosabb a honvédelem fejlesztésében

Az ember, a katona a legfontosabb a honvédelmi fejlesztési programban, hiszen a haderő korszerűsítése nem pusztán a fegyverek, járművek, eszközök modernizálásáról szól – hangoztatta a honvédelmi miniszter csütörtökön Kaposváron.

Benkő Tibor a Somogy Megyei Kormányhivatal munkatársainak a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programról tartott előadásában hangsúlyozta: a kormány támogatásával, jelentős források bevonásával a térség egyik legkorszerűbb haderejét szeretnék létrehozni Magyarországon a következő években.


Hozzátette, az elmúlt évtizedek legnagyobb ívű, ilyen jellegű munkájában az eszközök korszerűsítésénél is fontosabb, hogy mindenki magáénak érezze a honvédelmet, a leendő honvédelmi dolgozóknak, a hivatásos és az önkéntes tartalékos katonáknak pedig vonzó életpályát, kiszámíthatóságot biztosítsanak.

Benkő Tibor kijelentette, a hatékony és erős Magyar Honvédség kiépítését, a megváltozott globális és európai biztonsági helyzet kezelését szolgáló Zrínyi 2026 program az előzetes elképzeléseknek megfelelően halad. A folyamat sikere ugyanakkor jelentős részben az állampolgárokon múlik, hiszen “mindannyian tehetünk közös értékeink és érdekeink megvédése érdekében” – mondta a miniszter.


Kitért arra: a honvédség támogatja többi közt a legfiatalabb korosztály megszólítását nyári táborokkal, sportprogramokkal, a hazafias honvédelmi nevelést segítő intézkedésekkel. “A Magyar Honvédség a társadalomból építkezik, ezért szeretnénk eljutni azokhoz a fiatalokhoz, akik vállalják a lemondásokat egy szép hivatásért” – hangoztatta Benkő Tibor.

Elmondta, az ország védelmi kiadásait folyamatosan emelték az elmúlt években, hogy a Magyar Honvédség a térség meghatározó hadereje legyen a jövőben. A következő évben minden eddiginél több, 616 milliárd forint jut honvédelemre, ami több mint 100 milliárd forinttal haladja meg a 2019-es forrást. Hozzátette: Magyarország célja, hogy a jelenlegi mintegy 1,5 százalék helyett 2024-re már a GDP 2 százalékát honvédelmi jellegű kiadásokra fordíthassa.

Benkő Tibor hangsúlyozta: a biztonság egyrészt az erős, korszerű honvédségen és a jól kiképzett, elkötelezett katonákon, másrészt a szövetségi rendszer nyújtotta garanciákon, harmadrészt pedig a társadalmon nyugszik. Fontosnak nevezte ezért, hogy minél többen jelentkezzenek az önkéntes haderőbe. Hozzátette: amennyiben toborzásaik jó ütemben folytatódnak, az önkéntesek létszáma a mai 8500 helyett néhány éven belül elérheti a húszezret; a másik távlati cél, hogy harmincezer aktív katonával rendelkezzen a Magyar Honvédség.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Betiltották a férfiaknak szánt étrendkiegészítő forgalmazását

  Betiltották a férfiaknak szánt étrendkiegészítő forgalmazását

  Betiltotta a BoomBoom férfiaknak szánt étrend-kiegészítő forgalmazását a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az intézkedés az interneten rendelt készítmény gyógyszerhatóanyag-tartalma miatt vált szükségessé, és a hamisítás miatt feljelentést tesznek.

 • Iseumi játékok kezdődnek

  Iseumi játékok kezdődnek

  Olasz tenoristák gálaműsorával július 24-én, szerdán megkezdődnek az Iseumi játékok Szombathelyen, a szabadtéri előadásokon musicalt, valamint opera, operett és jazzdalokat ötvöző koncertet is műsorra tűznek.

 • Négykilónyi drogot hozatott magának egy mindszenti férfi

  Négykilónyi drogot hozatott magának egy mindszenti férfi

  Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklása miatt indult nyomozás egy 44 éves mindszenti férfi ellen, aki a gyanú szerint csaknem négy kilogramm kábítószert küldött magának Hollandiából – közölte az eljárást lefolytató Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a police.