EUR: 324,55 Ft
CHF: 299,06 Ft
2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona

Extra

Bikinidivat: vissza az ötvenes évekbe

Az elmúlt száz évben elképesztő változáson ment keresztül a fürdőruha. A vállakat és a térdeket takaró taftruháktól a falatnyi bikinikig jutottunk, melyeket épp ma, július 5-én a bikini világnapján ünneplünk. A Lokál ez alkalomból bemutatja, hogy a különböző korszakokban miben strandoltak az emberek, áttekintésünkből pedig jól látszik, hogy a negyvenes és ötvenes évek Marilyn Monroe-fazonja ismét visszajött a divatba.

1900-as évek


Profimedia, Mary Evans Picture Librar

A XX. század fordulóján új szabadidős tevékenységként jelent meg a fürdőzés, amelyhez nem levetkőzni, hanem felöltözni kellett. A pancsoláshoz meglehetősen alkalmatlan, buggyos ujjú, kemény taftból készült ruhát viseltek, mely a víz hatására sem vált áttetszővé.

1920-as évek


Fotó:Wikipedia

Az úszásra alkalmasabb ruhadarabot egy ausztrál úszónőnek, Annette Kellemarnnak köszönhették a hölgyek, aki melbourne-i úszásbemutatóján testre simuló, ezzel az alakját nagyon is kiemelő dresszben nyűgözte le a közönséget. A sportolót 1907-ben helytelen viselkedés miatt le is tartóztatták. A nők kedvét azonban ez sem vette el a praktikus ruhadarab viselésétől.

1940-es évek

Profimedia, Avalon Editorial

A Marilyn Monroe-féle egyrészes dresszben a karok és a lábak már szabadon,  egyes testrészek viszont továbbra is takarásban voltak. A nők ekkoriban azt vallották: légy szexi, de bízz valamit a férfiak fantáziájára is.

1950–70-es évek

www.flickr.com

A kétrészes fürdőruhát, vagyis a bikinit egy Louis Réard nevű francia agrármérnök találta fel 1946-ban, amikor átvette családja fehérnemű-vállalkozását. „Ha szabadon hagyjuk a nők köldökét, annak olyan hatása lesz, mint a bombának!” – mondta a férfi, akinek maximálisan igaza lett. A bikini ugyanis óriási botrányt keltett, széleskörűen csak később terjedhetett el, többek közt Brigitte Bardot-nak köszönhetően. A többség jó ideig csak magas derekút mert felvenni, olyat, mint itt Marilyn Monroe.

Profimedia, Album

 

1990-es évek

Profimedia, Depositphotos Inc.

A kilencvenes években mindenki Baywatch-lázban égett, ami a fürdőruhadivatra is nagy hatással volt. Pamela Anderson magasan felvágott piros úszódressze nemcsak dögös volt és sportos, hanem kimondottan praktikus is.

2000-es évek

Profimedia, Alamy

A XXI. század fordulóján óriási népszerűségnek örvendett a trikini, ami egyszerre takar és mutat. Játékos fazon, barnuláshoz azonban nem a legalkalmasabb.

2010-es évek

Profimedia, Depositphotos Inc.

Tíz évvel ezelőtt az egyszerű háromszög alakú bikini hódított, a legnépszerűbb minta pedig egyértelműen a csíkos volt. Az idősebb és a fiatalabb korosztály számára is előnyös lehet.

2019

Credit line: Profimedia, DPphoto

Profimedia, Depositphotos Inc.

Credit line: Profimedia, Panthermedia

Idén nyáron hölgyek ezrei tették le a voksukat az egyrészes fürdőruha mellett, ami a vékony és a teltebb alakon is jól mutat. A stílus hajaz Marilyn Monroe-ra, a minták helyett most inkább az egyszínű, letisztult darabok hódítanak. Bikiniben idén a magas derekú alsókkal és a pöttyökkel nem lehet mellé nyúlni!

Kapcsolódó Cikkek