EUR: 324,55 Ft
CHF: 299,06 Ft
2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona

Külföld

Bíróság elé áll a máltai újságíró meggyilkolásával vádolt három férfi

A máltai legfőbb ügyész keddi döntésének értelmében bíróság elé kerül a Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságíró meggyilkolásával vádolt három férfi – jelentette a helyi sajtó kedden.

Peter Grech legfőbb ügyész a Malta Today című lapnak nyilatkozv megerősítette, hogy a vádlottak kedden kézhez kapták a vádiratot. A lap szerint ez egyúttal azt jelenti, hogy a vádlottak, Alfred Degiorgio, George Degiorgio és Vince Muscat esetében óvadék nem jöhet szóba.


A három férfi elleni per előkészületei, úgymint a bizonyítékok gyűjtése 2017 decembere óta zajlik. A tárgyalást megelőző eljárás során egyik vádlott sem vallotta bűnösnek magát. A korrupcióellenes blogot vezető Daphne Caruana Galiziát a gépkocsijára rejtett pokolgép ölte meg 2017. október 17-én a máltai főváros, Valletta közelében.

Az újságírónő politikai ügyekkel foglalkozott, a balközép kormány korrupciós ügyeit igyekezett feltárni. A gyilkosság megrázta egész Európát, és megkérdőjelezte földközi-tengeri szigetország jogállamiságát.


A három férfit azzal vádolják, hogy ők készítették, helyezték el és hozták működésbe azt a robbanószerkezetet, amely Daphne Caruana Galizia autóját felrobbantotta. Az eddigi bizonyítékok arra engednek következtetni, hogy a pokolgépet egy mobiltelefon segítségével aktiválták.

A máltai jog szerint az ügyészségnek innentől számítva 20 hónap áll rendelkezésre, hogy kihirdessék a tárgyalás pontos időpontját.

A meggyilkolt újságírónő családja, valamint támogatói sérelmezik a késlekedést – hogy a feltételezett elkövetők még nem kerültek bíróság elé – ahogyan azt is, hogy a merénylet kitervelői továbbra is szabadlábon vannak.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek