2019. augusztus 19., hétfő
Huba

Egyéb Eger

Blahó László tűzbe megy Kompoltért

Amikor azt mondják „tűzbe megy” valaki valakiért, vagy valamiért, általában csak szimbolikusan utalnak a bátorságára. A Heves megyei Kompolt település polgárőrparancsnoka, Blahó László esetében ezt azonban szó szerint kell venni.

Blahó László azon kevés polgárőrök egyike, aki a katasztrófavédelem hősies helytállásért díját megkapta. Ugyanis a szomszédos Kál településen egy tűzesethez érve mindenféle védőfelszerelés nélkül, még a tűzoltók megérkezése előtt kihozta társaival a lángoló házból a gázpalackot, amivel beláthatatlan katasztrófát előzött meg.


Ez azonban csak egy abból a több mint fél tucat rangos elismerésből, amit a fiatal polgárőrparancsnok az idén tízéves kompolti polgárőrségben végzett munkája során kapott. Néhány héttel ezelőtt Blahó Laci – ahogy egész Hevesben szólítják – a polgárőr érdemrend arany fokozatát vehette át. Így a kompolti polgárőrség szeptember elején méltóképp ünnepelheti megalakulásuk tízéves évfordulóját.

Mostani kitüntetése alkalmából Sarudon beszélgettünk Blahó Lacival, ahol a helyi polgárőrség fejlesztésében segédkezik. Továbbá a helyi Élményfalu és a sarudi strand vezetőjével, Kücsön Gyulával arról egyeztetett, hogy minden tizennegyedik életévét betöltött kompolti gyermek megtanulhasson a Tisza-tavon ingyenesen vitorlázni, evezni, és megismerhessék a vízi közlekedés szabályait.


– Megtiszteltetés és csapatmunka eredménye minden elismerés, amit eddig a kompolti polgárőrség vezetőjeként átvehettem – mondta mosolyogva Blahó László, aki számos önként vállalt feladatot lát el Kompolt közösségi életében, de mégis a polgárőr-parancsnoki munkájára a legbüszkébb.

– A polgárőrség tekintélye szerencsére országszerte rendkívüli. A polgárőrökben megbíznak az emberek, büszkék rájuk, maguk közül valóknak érzik őket, és persze a közbizalom is rendkívül erős: nálunk nincs mód és lehetőség visszaélésekre. A polgárőrségből nem lehet meggazdagodni és arra sem alkalmas, hogy a nyugdíjas éveinket eltöltsük valamiféle tingli-tangli tevékenységgel. Polgárőrnek lenni napi 24 órás munka, óriási elhivatottság, és büszke vagyok arra, hogy a 40 fős kompolti csapatomban hölgyek és fiatalok is vannak – hangsúlyozta a parancsnok.

Blahó László azt vallja, a jó polgárőr legfontosabb jellemzője a tisztessége és feddhetetlensége mellett az, hogy szeresse annyira szülőfaluját, hogyha kell, akár tűzbe menjen érte.

Sporttal képezi magát

A magas kitüntetést kapott parancsnok egyébként folyamatosan képezi, fejleszti magát: a legendás nehézsúlyú magyar bokszoló, Szikora István – Mike Tyson és Lenox Lewis egyetlen magyar ellenfele – rendszeresen megtiszteli azzal, hogy együtt edzenek. A többszörös Európa-bajnok, világbajnok autóversenyző Kiss Norbi pedig többször szervezett már olyan vezetéstechnikai tréninget a számára, ahol tökéletesíthette autóvezetési tudását.

rhdr

Kapcsolódó Cikkek

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Játszótér is lesz a laktanya helyén

  Játszótér is lesz a laktanya helyén

  A volt Vay Ádám laktanya területén Európai uniós pályázatból, mintegy 1,7 milliárd forintból rehabilitálják a 163 ezer négyzetmétert érintő területet. A volt parancsnoki épületet felújítják, parkolókat, utakat hoznak létre, fásítás és parkosítás történik meg.