EUR: 324,55 Ft
CHF: 299,06 Ft
2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona

Külföld

Boris Johnson az új brit miniszterelnök

A várakozásoknak megfelelően Boris Johnson volt brit külügyminisztert, London egykori polgármesterét választották a brexit miatt távozó Theresa May utódjául, így ő lett az új miniszterelnök.

Johnson hivatali utódjával, Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszterrel versengett, közülük a Konzervatív Párt csaknem 160 ezer tagja választotta meg a kormányfőt. Hunt csaknem 47 ezer, Johnson több mint 92 ezer szavazatot kapott.


SZIJJARTO_Peter és Boris_JOHNSON, brit külügyminiszter informális találkozó keretében kocognak a Margit szigeten Budapesten 20180302-én

Johnson – akit hivatalosan ma iktatnak be – korábban kijelentette: ha ő lesz az új brit miniszterelnök, Nagy-Britannia a brexit október 31-i határnapján mindenképpen kilép az Európai Unióból, akár lesz addig elfogadott brexitmegállapodás, akár nem.

Az új brit miniszterelnök jó kapcsolatot ápol a magyarokkal, tavalyi budapesti látogatása a szokottnál is barátságosabb hangulatban telt. Az akkori külügyminiszter még futni is elment a Margitszigetre magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek