EUR: 325,02 Ft
CHF: 295,05 Ft
2019. július 20., szombat
Illés

Extra

Budapest Európa Hollywoodja

A hollywoodi rendezők egyre gyakrabban választják nagy sikerű filmjeik helyszínéül Budapestet. Ennek köszönhetően az elmúlt időszakban olyan világsztárok fordultak meg nálunk, mint Scarlett Johansson, Jason Momoa, Will Smith vagy épp Arnold Schwarzenegger. A Lokál utánajárt, miért ilyen népszerű a magyar főváros.

– Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy elsőként vezette be a filmes adókedvezményt és elsőként kezdett csúcsminőségű filmstúdiókat építeni a régióban. Emellett Budapest különleges építészeti adottságokkal rendelkezik, szinte bármely nagyvárost bármely században meg lehet találni a főváros utcáin, legyen az Berlin, Párizs, Moszkva, New York vagy éppen Buenos Aires – kezdte a Lokálnak Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója. A fent említett tényezőknek hála ma Magyarország vezeti a filmes versenyképességi listát Európában. Az elmúlt két évben a filmgyártási költés túllépte a 100 milliárd forintot, a 2019-es első félévi összesítésből pedig már jól látszik, hogy a növekedés folytatódik.


– A külföldi produkciók komoly összegeket költenek el az országban, több ezer magyar szakembernek biztosítanak munkalehetőséget. Felbecsülhetetlen tapasztalat egy-egy szakembernek, ha végigcsinál egy több százmillió dolláros költségű mozifilmet. A filmgyártási költések mellett a külföldi filmesek szállásokat, autókat bérelnek, étterembe járnak, és szinte biztos, hogy a turistákhoz hasonlóan ajándékokat is vásárolnak Magyarországon – magyarázta a vezérigazgató.

Sokat köszönhetünk Andynek
A januárban elhunyt Andy Vajnának a filmipar megújítására kinevezett kormánybiztosként kulcsszerepe volt abban, hogy idecsábította az élvonalbeli amerikai filmgyártókat, és ma Magyarországnak kiemelt helye van a világ filmes térképén. –Kapcsolatrendszerét és produceri tapasztalatait kamatoztatva Andy pontosan tudta, hogy a filmesek mit szeretnének, amikor külföldön forgatnak – tette hozzá Havas Ágnes.


A 10 legkedveltebb forgatási helyszín:
Szent Gellért Gyógyfürdő (Evita, Én, a kém)
Four Seasons Hotel Gresham Palace (A kém)
Bálna Budapest (Mentőexpedíció)
Andrássy út és az Oktogon (Evita, Bel Ami – A szépfiú)
Szent István-bazilika (Inferno)
Gozsdu-udvar (Vörös zsaru, Kémjátszma)
Magyar Állami Operaház (Vörös veréb, Szerelem és halál, München, Az operaház fantomja)
Országház és a Duna (A szállító 3., Atomszőke)
Hősök tere (Die Hard – Drágább, mint az életed)
Szabadság tér (Szárnyas fejvadász 2049, A kém, Atomszőke).

Ellepik a sztárok Budapestet
Folyamatosan a legkedveltebb mozicsillagok forgatnak nálunk, jól érzik magukat, csodálják az országunkat és ezt meg is osztják a rajongóikkal. Jude Law a bulinegyedben szórakozott, Schwarzenegger konditerembe járt, Harrison Forddal egy kerékpárszerviz munkatársai fotózkodhattak, Jason Momoa Budapesten tetováltatott, Willl Smith felmászott a Lánchídra, Jennifer Lawrence imádta az itteni fürdőket, Eva Longoria egy kávézóból posztolt, Scarlett Johansson pedig a Népszínház utcában mosolygott. Ezek a történések mind Magyarország jó hírét viszik a világban.

(Fotó: Instagram)

A Trónok harca Kahl Drogoja és az Aquaman sztárja, Jason Momoa idén májusban hetekig forgatta nálunk a Dűne című filmet, szabadidejében pedig tetováltatni is elment. A tetováló, Borbás Robi a Lokálnak elárulta, hogy Momoa a világ legszebb városának tartja Budapestet.

Profimedia, Backgrid UK

A világhírű színész, Will Smith tavaly nyáron a Gemini Man című film miatt látogatott el hazánkba, itt tartózkodása alatt pedig a Lánchíd tetejére is felmászott.

(Fotó: Facebook)

Harrison Ford a Szárnyas fejvadász 2049-et forgatta hazánkban, amikor személyesen is ellátogatott abba a kerékpárboltba, ahonnan bringákat kölcsönöztek.

Profimedia, Film Stills

Jelenet a Vörös veréb című filmből, amit a Magyar Állami Operaházban vettek fel. Jennifer Lawrence egy balerinát alakít benne.

Profimedia, SIPA USA

Arnold Schwarzenegger egy budapesti konditeremben járt, ahol egy szobrot is állítottak a tiszteletére, mellyel korábban Will Smith is pózolt.

Kapcsolódó Cikkek