2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Sport

Cseh Laci a vegyessel rázza fel magát

Tavaly 16 év után először maradt Európa-bajnoki érem nélkül Cseh László. Most kilencedik nagymedencés vb-jére készül, és nem lehet túl derűlátó a 33 éves úszó. Mégis három számban indul.

Cseh Laci az 50 és 100 méter pillangó mellé szinte az utolsó pillanatban a 200 vegyest is vállalta. Mégsem érzi úgy, hogy túl nagy terhet vett volna a vállára, azt pedig cáfolja, hogy egy újabb rossz mérleg pályafutásának lezárására ösztökélheti.


– Nem csak a helyezésekben gondolkodom, még mindig élvezem az úszást, és addig folytatom, amíg tart ez a jó érzés – árulta el Cseh László, aki 2005-ben és 2015-ben is vb-aranyérmes volt, ám idei eredményei és ranglistás helyezése nem túl biztató a kvangdzsui világbajnokság rajtja előtt. Plagányi Zsolt, Laci mestere és Sós Csaba szövetségi kapitány szerint azonban a rutin és az összpontosítás látványos fordulatot hozhat.

– Nem hiszem, hogy túlvállaltam magam, ha kudarcot sejtenék, másképpen tervezném a napjaimat – nyilatkozta Cseh az SzPress Hírszolgálatnak. – A vegyes csak akkor okozott volna fejtörést, ha történetesen 200 pillangón is rajtolnék. Az eredményeim miatt van problémám, azokon nem tudtam látványosan javítani. Most már csak abban bízhatok, hogy a formába hozás utolsó napjaiban az edzésmunka könnyítése és az apró hibák eltüntetése növeli az esélyeimet.


A négy olimpián hat érmet szerzett úszó a sokáig hanyagolt 200 vegyestől most azt várja, hogy régi sikerszáma felrázza, és valami újat hoz a felkészülés egyhangúságába. Ilyen megfontolásból választotta a BVSC-uszoda mellett a százhalombattai nyitott medencét: segíthet megtörni az edzések monotóniáját.

 Credit line: Profimedia, LaPresse

Phelpsszel egy lapon említik a nevét

Cseh László a maga 33 évével a magyar csapat korelnöke, és azzal, hogy pályafutása 9. nagypályás világbajnokságán indul – 2003-ban kezdte Barcelonában –, az egyetemes úszósport történetében is abszolút rekorder. 13 vb-éremmel a két amerikai, Michael Phelps (33) és Ryan Lochte (27), az ausztrál Grant Hackett (19) és a kínai Szun Jang (14) mögött az örökranglista 5. helyén áll, az ausztrál Ian Thorpe-pal és a német Michael Gross-szal.

 

Kapcsolódó Cikkek