2019. augusztus 23., péntek
Bence

Tech

Csúcstechnológiás drónok lepték el a rizsföldeket

Hatalmas technológiai fejlődés várható a mezőgazdasági drónok területén, aminek csak az igények és persze az árak szabhatnak határt, legyen szó betakarításról vagy permetezésről.

Az biztos, hogy a műszaki eszközök már rendelkezésre állnak, ha pedig széles körben elterjednek, sok millió ember életét könnyítenék meg, a hatékonyságról és a költségek csökkentéséről nem is beszélve. A mezőgazdasági drónok manapság olyan dolgokra képesek, amelyekről korábban álmodni sem mertünk volna. A kereskedelmi forgalomban kaphatók olyan pilóta nélküli repülő eszközök, amelyek segítségével feltérképezhető, hogy megtámadta-e a termést valamilyen betegség, vagy szinte méterre pontosan meghatározható, elegendő tápanyag jutott-e a vizsgált földekre.


Dél-Koreában a napokban teszteltek egy olyan, operációs rendszerrel, már-már mesterséges intelligenciával rendelkező dróncsapatot, amely egy felmérő repülést követően a rizsföldek előre beprogramozott, automatikus permetezését végezi többhektáros területen. A technika segít a gazdálkodóknak csökkenteni a gyomirtó és a növényvédő szerek használatát az ültetvényeken, ami nemcsak az egészségesebb terméshez járulhat hozzá, de jóval költséghatékonyabb megoldás is lehet.

/Fotó: EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Kapcsolódó Cikkek

  • A gépezők viadala – Indul Magyarország legnagyobb IT versenye

    A gépezők viadala – Indul Magyarország legnagyobb IT versenye

    Indul Magyarország legnagyobb IT versenye, A gépezők viadala. Az informatikusok nem a mesterséges intelligenciától, hanem a szaktudás gyors elévülésétől félnek a legjobban, ismereteik tágítására pedig kiváló alkalom az Országos IT Megmérettetés.

  • Újabb két magyar startup került az európai egészségügyi innováció élvonalába

    Újabb két magyar startup került az európai egészségügyi innováció élvonalába

    Két magyar team, az orvosi oktatóalkalmazást fejlesztő InSimu Patient és a nemzetközi teleradiológiát forradalmasító Sineko is elnyert 25 000 eurót az immáron harmadik éve megrendezésre kerülő EIT Health InnoStars Awards startupversenyen. A négy hónapos program során személyre szabott mentori támogatáshoz és két európai bootcamp tréningen való részvételi lehetőséghez jutott a két magyar, öt portugál, két-két lengyel és lett, valamint egy-egy cseh, litván, olasz és román csapat.