EUR: 351,54 Ft
CHF: 329,95 Ft
2020. július 02., csütörtök
Ottó

Tech

Csúcstechnológiás drónok lepték el a rizsföldeket

Hatalmas technológiai fejlődés várható a mezőgazdasági drónok területén, aminek csak az igények és persze az árak szabhatnak határt, legyen szó betakarításról vagy permetezésről.

Az biztos, hogy a műszaki eszközök már rendelkezésre állnak, ha pedig széles körben elterjednek, sok millió ember életét könnyítenék meg, a hatékonyságról és a költségek csökkentéséről nem is beszélve. A mezőgazdasági drónok manapság olyan dolgokra képesek, amelyekről korábban álmodni sem mertünk volna. A kereskedelmi forgalomban kaphatók olyan pilóta nélküli repülő eszközök, amelyek segítségével feltérképezhető, hogy megtámadta-e a termést valamilyen betegség, vagy szinte méterre pontosan meghatározható, elegendő tápanyag jutott-e a vizsgált földekre.


Dél-Koreában a napokban teszteltek egy olyan, operációs rendszerrel, már-már mesterséges intelligenciával rendelkező dróncsapatot, amely egy felmérő repülést követően a rizsföldek előre beprogramozott, automatikus permetezését végezi többhektáros területen. A technika segít a gazdálkodóknak csökkenteni a gyomirtó és a növényvédő szerek használatát az ültetvényeken, ami nemcsak az egészségesebb terméshez járulhat hozzá, de jóval költséghatékonyabb megoldás is lehet.

/Fotó: EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Kapcsolódó Cikkek