2020. augusztus 12., szerda
Klára

Extra

Életveszélyes a mobilozás az utcán

Az emberek már az utcán is mobiltelefonjukkal a kezükben közlekednek, ami számtalan balesetet okoz a forgalomban. Ezek közül is az egyik legveszélyesebb a fülhallgató használata, amelynek már több halálos áldozata is van. 

Profimedia, Depositphotos Inc.

Halálra gázolta a vonat a 16 éves Szabolcsot Monorierdőn, aki fülhallgatóval a fején ment át a vonatsíneken. A tragédia néhány hónapja történt, de korábbról is tudunk idézni olyan végzetes balesetet, ahol az áldozat a hangos zene miatt nem vette észre a felé érkező szerelvényt, ez pedig az életébe került. Amerikában pedig egy édesanya hangos zenehallgatás miatt nem figyelt az utcán, miközben négyéves kislányával sétáltak. A járda szélén álltak, mikor egy autó parkolt be eléjük, aminek érkezését nem hallotta a nő. Habár ő karcolás nélkül megúszta, gyermekének több végtagja is eltört.


A sorozatos tragédiák ellenére egyre több embert láthatunk fülüket bedugva sétálni a járdán vagy átkelni a forgalmas utakon. Ráadásul a külső zaj miatt még nagyobbra veszik a hangerőt, amivel csak fokozzák a veszélyt.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint is balesetveszélyes a hangos zenehallgatás. – Általánosságban úgy látom, hogy az új típusú médiafogyasztás, a hordozható eszközök és a virtuális világban való „elmerülés” lehetősége folyamatosan növeli a fizikai környezetből adódó veszélyek, balesetek kockázatát, amelyre a hagyományos figyelmeztetések mellett technológiai fejlesztésekkel, műszaki megoldásokkal is érdemes lenne válaszolni. Például érzékelők, melyek lehalkítják a zenét vagy fényjelzést adnak, ha jármű közeledik – mondta Győrfi Pál szóvivő.


Profimedia, DPphoto

Zenét hallgatott, és megtámadták

Nemrégiben egy Budapest melletti kisvárosban a 37 éves Tibor vasárnap hajnalban sétált haza a kihalt utcákon miközben zenét hallgatott. – Két férfi követett, de én nem hallottam és láttam őket. Hátulról ugrottak rám. Ezután már csak arra emlékszem, hogy egy járókelő áll felettem. Leütöttek, eltört az orrom, felrepedt a szám, és elvitték a tárcám.

A közösségi oldalakon pedig nemrég egy fiatal lány vallott arról, hogy hajnalban a munkából zenét hallgatva sétált haza, mikor egy férfi behúzta a bokorba, és megerőszakolta.

Halláskárosodás jelei

A hangos zenehallgatás a balesetek veszélye mellett hallásunkra is káros lehet. – Egyénfüggő, hogy kinél mekkora hangerő okozhat halláskárosodást. Az első intő jelek azok mikor levesszük a fej- vagy fülhallgatót és zúg a fülünk vagy azt érezzük, hogy be van dugulva. Ha ez az érzés nem múlik el pár óra alatt, hanem mondjuk egy napig tart, orvoshoz kell fordulni, mert akkor valószínűleg zajkárosodás érte a hallóidegeket – mondta dr. Medveczki Zoltán fül-orr-gégész.

Tippek a veszély elkerülésére

  • Hallgassuk olyan hangerőn a zenét, hogy az ne nyomja el a forgalom zajait.
  • Ha átkelünk az úton, halkítsuk le vagy kapcsoljuk ki a zenét.
  • Ne hallgassunk nagyon gyors ritmusú dalt, mert a túlzott ritmus még inkább elvonja a figyelmünket.
  • Csak az egyik fülünkbe tegyünk fülhallgatót, így a másikkal halljuk a környezetünk hangjait.

 

Kapcsolódó Cikkek