EUR: 325,42 Ft
CHF: 299,62 Ft
2019. augusztus 19., hétfő
Huba

Egyéb Eger

Élőlánccal költözött a Bródy Sándor könyvtár

Évről évre rohamosan csökken a könyvtárba járók, és a könyvet olvasók száma. Az internet átvette a szórakoztatás szerepét, sokszor inkább filmet, videókat néznek az emberek, mint olvasnak. Ezért is volt örömteli esemény, amikor az önkormányzat felhívására több mint százötven önkéntes jelentkezett a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár átköltöztetésére.

A városvezetés elsősorban költségkímélés szempontjából választotta ezt a verziót, mivel a könyvtár felújításra kerül, és a munkálatok idejére pusztán 200 méterre kellett az értékes könyvgyűjteményt átköltöztetni. Az átmeneti könyvtár a helyőrségi művelődési otthonban lett kialakítva. A nagypréposti palotából, a könyvtárból az önkéntesek élőlánccal segítették több ezer könyv akadálymentes átjutását a művelődési otthonba, ezzel hatalmas segítséget nyújtva a könyvtárosoknak.


Persze a könyvtár állománya több mint háromszázezer példány, de ezek nagy része a raktárban van elhelyezve, ami nem fogja a felújítási munkálatokat zavarni. A példás kezdeményezés, ami előre nem tervezett magas érdeklődéssel zajlott, már-már közösség formáló programmá vált. Nem véletlen, hogy több országos médium is beszámolt az eseményről.

A felújítási munkálatok várhatóan tavaszra fejeződnek be, a költözködést pedig augusztusig szeretnék végrehajtani. A helyőrségi művelődési otthonban a könyvtárlátogatást ősztől lehet folytatni.


Több száz millióból korszerűsítik

A nagypréposti palotát a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, egy összességében csaknem 1,9 milliárd forintos költségvetésű beruházási csomag részeként újítják fel. Az épületre ebből a forrásból 384 millió forintot fordítanak. Lift beszerelésével teszik akadálymentessé a létesítményt, és a rekonstrukció része lesz a tetőzet teljes cseréje is. A falakon belül egyebek mellett számítógépes oktatótermet hoznak létre, és megújult környezetben működhet tovább az értékes helyismereti gyűjtemény is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Látványos futballshow költözött a Béke térre

  Látványos futballshow költözött a Béke térre

  A kerületünkben zajló Mozgásban a kultúra! című rendezvénysorozat harmadik eseménye A futball látványosságai címet kapta. A Béke téren megrendezett programon mindenki megismerhette a teqballt, mint sportágat, sőt a Freestyle Foci csapata is látványos show-val készült.