2019. augusztus 19., hétfő
Huba

Sport

Emberségből is jár az arany Rasovszkynak

Rasovszky Kristóf aranyérmet szerzett a nyílt vízi úszók öt kilométeres versenyében a Koreai Köztársaságban zajló világbajnokság szombati napján. Az úszó azonban könnyen megvált érmétől egy versenytársa kedvéért.

A szám Európa-bajnoka 53:22.1 perces idővel diadalmaskodott, míg Székelyi Dániel 53:34.4-gyel a hatodik lett. A 22 éves Rasovszky történelmi sikert aratott, ugyanis ezzel megszerezte a szakág első magyar világbajnoki aranyát.


Rasovszky és Székelyi

A világbajnokság fő helyszínétől, Kvangdzsutól 130 kilométerre, bő másfél órás útra lévő Joszuban szemerkélő eső és 20 Celsius-fokos hőmérséklet fogadta a versenyzőket. Rasovszkyt a 60 fős mezőnyből a 9., Székelyit pedig a 19. helyen szólították.

A Nemzeti Sport kérdésére, hogy erre az eredményre számított-e, a követezőket mondta: „Igen, talán egy picit jobban rá akartam volna pihenni a hajrára, ám amikor visszanéztem, és láttam, hogy milyen öldöklés megy a második-harmadik vonalban, akkor úgy döntöttem, jobb nekem ott elöl. Hamarabb indítottam meg a hajrát, mint terveztem, de bírtam erővel simán, úgyhogy örülök most nagyon.”


„Ez az öt kilométer a napi edzésadagom negyede. Azaz ki nem vesz semmit. Számomra viszont elég jó üzenet, visszaigazolás, hogy jó formában vagyok, hiszen elég fölényesen sikerült nyernem azokkal szemben, akik csak erre a számra koncentráltak, azaz valószínűleg kizárólag a sebességre edzettek” – nyilatkozta a lapnak Rasovszky.

A győztes Rasovszky Kristóf
MTI/Kovács Tamás

A sportoló azonban nemcsak úszásból vizsgázott jelesre Koreában, hanem emberségből is. A világbajnok, miután megtudta, hogy a szudáni Mohamed Ibrahim utolsóként végzett, és saját pénzéből repült a helyszínre, csak hogy részt vehessen a versenyen, sporttársa nyakába akasztotta érmét.

„Emlékszel, mit mondtak az eligazításon? Aki itt elindul, és aki teljesíti a távot, az mind bajnok, helyezéstől függetlenül. Te is bajnok vagy!” – idézte a lap az aranyérmest.

 

Rasovszky Kristóf és Mohamed Ibrahim Fotó: Nemzeti Sport

 

Kapcsolódó Cikkek