EUR: 334,03 Ft
CHF: 304,48 Ft
2019. november 12., kedd
Jónás, Renátó

Életmód

Ezeket az autókat lopják a leggyakrabban

Új kedvenceik vannak az autótolvajoknak: a Renault Mégane-t és a Suzuki Swiftet gyakran elkötik, miközben a német prémiumokat alig lopják. Teret nyernek az amatőr bűnözők, akik vidékről is viszik az öreg roncsokat.

Tavaly 182 bűncselekményt rögzített a NAKE – Profimedia, Alamy

Tovább csökkent a Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesületnél (NAKE) bejelentett autólopások száma, 2019 első hat hónapjában mindössze 80 esetről kaptak értesítést. Tavaly egész évben 182 bűncselekményt rögzítettek, 2017-ben 199-et, folytatódik tehát a 4-5 éve elkezdődött trend – írta a Vezess.


„A Budapestről egyre jobban kiszorított tolvajok országszerte lopni kezdték a kocsikat. Teret nyernek köztük az amatőrök, akik az egyszerűbben, számítógépes technika nélkül elvihető korosabb kocsikat kezdték lopni vidéken” – mondta az Origónak Vezda László. A NAKE elnöke szerint a fővárosban jellemzően továbbra is a fiatalabb, értékesebb autókat keresik. Állítása alátámasztására konkrét példákat sorol, a szétszerelt öreg Ladától az ezeréves Opel Kadetten át a vastelepre leadott Audi 80-asig. A szépen karbantartott szovjet négykerekűt megtalálták darabokban, míg az egykori német prémiumnak csak a nyomát, a bezúzás után. A kis számok ellenére a NAKE listája rendkívül értékes. 2018-hoz képest teljesen új szereplők kerültek fel a dobogóra: a bűnözők ráálltak a Renault Mégane-ra, az idén eddig legnagyobb számban lopott francia kompakt tavaly az első 15-ben sem volt benne. Két helyet lépett előre az Opel Corsa, ennél azonban fontosabb, rossz hír a jelentős számú magyar suzukisnak, hogy a Swift a 2018-as 13. helyről a harmadikra ugrott előre. Ráadásul a japán márkától két másik modell is bekerült az első 15-be. Az elmúlt 3-4 évben az újautó-értékesítések éllovasának számító Vitara vagy SX4 S-Cross eltűnéséről viszont egyáltalán nem érkezett bejelentés. A Suzukiból is inkább az idősebb, valószínűleg lopásgátló nélküli, azaz egyszerűbben elvihető példányokat tulajdonítják el.

Az élen a Renault Mégane – Profimedia, Alamy

Modellek toplistája:

 1. Renault Mégane
 2. Opel Corsa
 3. Suzuki Swift
 4. Ford Focus
 5. Ford S-Max
 6. Ford Mondeo
 7. Opel Astra
 8. Renault Fluence
 9. Skoda Octavia
 10. Volkswagen Golf

 

Márkák toplistája:

 • Ford
 • Renault
 • Opel
 • Suzuki
 • Volkswagen
 • BMW
 • Skoda
 • Toyota

 

Kapcsolódó Cikkek