EUR: 326,36 Ft
CHF: 294,66 Ft
2019. július 18., csütörtök
Frigyes

Belföld

Modern hősök: A kéményseprők

A tetőkön mászva, speciális mérőműszerekkel, több millió forintos felszerelésben óvják a lakosság életét és megakadályozzák a végzetes baleseteket. Mindössze 18o-an vannak, miközben közel kétmillió emberért felelnek. Talpig feketében járnak, mégis a legnagyobb szerencsét reméljük tőlük. Ők a kéményseprők, a modern nagyváros régi vágású hősei. 

– A jogszabály szerinti sűrűséggel végzett ellenőrzés a magántulajdonú és -használatú ingatlanokban ingyenes, még a családi házakban is, annak ellenére hogy számukra nem, viszont a társasházak számára kötelező az ellenőrzés. Ha a megadott kettő közül egyik időpont sem jó, a második alkalom után a lakónak kell kezdeményeznie az ellenőrzés elvégzését. Társasházak esetében a harminc napon belüli pótellenőrzéskor a kéményipari szolgáltatás 3o százalékát kell fizetni, viszont ha harminc napon túl rendelik meg a pótellenőrzést, akkor a teljes díjat kell fizetni, ami a lakásban található kémények számától függően, kiszállási díjjal együtt, jellemzően négy-ötezer forintba kerül – mondta el Müller Máté, a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. (Főkétüsz) szóvivője.


– Az az idő, amikor a kéményseprő egy biciklivel, vállán kefével járja a várost, elmúlt. Az uniformis és a műszerek, amelyekkel az égéstermék összetételét mérik, az autók és az egyéb eszközök, valamint azok karbantartása, szervizelése, egyénenként több millió forintot is kitehetnek. Nagyon fontos, hogy együttműködjünk a kéményseprőkkel. És bár a szén-monoxid-jelző készülékek nagyon fontosak, de ezek olyanok, mint az autókban a légzsák: életet menthetnek, de elsősorban az autónk műszaki állapotát kell felügyelni és a szabályokat betartani – figyelmeztetett Müller Máté.

Mit csinálnak a kéményseprők?

A kéményseprők ellenőrzik a kémény műszaki állapotát, azokat a készülékeket, amelyek negatív hatással lehetnek a kémény működésére, a levegő-utánpótlás biztosítottságát, és a tüzelőberendezéseket. Megnézik, hogy a kéménynek van-e tisztítási lehetősége, az ellenőrzőnyílása hozzáférhető-e. Ezt egyébként az ügyfélnek kell biztosítania. Fontos tudni, hogy a kéményseprő nem tisztít készülékeket, nem végez javítást, hanem egy műszaki állapotot rögzít.

 

Számokban

 1. Évente átlagosan 400 bejelentés érkezik szén-monoxid-visszaáramlás miatt a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz.
 2. Átlagosan 10-20 közé tehető azoknak a száma, akik életüket vesztik egy-egy ilyen balesetben.
 3. A kéményseprők évente 1000-1500 életveszélyes helyzetet regisztrálnak Budapesten.
 4. Átlagosan 30-50 ezer olyan szabálytalanságot találnak, amit már a korábbi években rögzítettek, ám a lakástulajdonosok mégsem javították ki. Ilyen tipikus hiba az elkoszolódott gázkészülék, vagy hogy nem gondoskodtak a levegő-utánpótlást biztosító készülékről.
 5. Budapesten egymillió kémény van, ennek az ellenőrzését végzi a rendszereresen 180 kéményseprő, ami évente körülbelül 650 ezer kéményt jelent. Köztük – bár korábban volt – pillanatnyilag nincs nő, valószínűleg azért, mert ez az utolsó, nagyon nehéz fizikai, kézművesszakmák egyike.

 

Profimedia, imageBROKER

Füstfaragók és koromlovagok

A Főkétüsz Fővárosi Kéményseprőipari Kft. idén hetvenéves. Magyarországon Mária Terézia időszakára tehető az első egyéni, de rendszeres kéményseprők megjelenése, ami nem véletlen, hiszen a legnagyobb hagyománya ennek a német ajkú országokban volt. A kémények ellenőrzését dokumentáltan a XVIII. század második felétől kis cégek, mesterek végezték helyben, az egységesebb kéményseprő ipari vállalat a második világháború után jött létre a fővárosban. Ebből az időszakból maradt fönn az a szokás, hogy szerencsét remélünk tőlük, hiszen a korabeli kéménytüzeket a kémények rossz állapota, eldugulása okozta, ez pedig emberéleteket követelt. A köznyelvben gyakran hívták a kéményseprőket füstfaragónak és koromlovagoknak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Külföldről nem lehet majd szennyvíziszapot behozni

  Külföldről nem lehet majd szennyvíziszapot behozni

  A szennyvíziszap külföldről történő behozatalát a magyar hatóságok a jövőben nem fogják engedélyezni – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • Szarka Tamás a költészetről, Tusványoson

  Szarka Tamás a költészetről, Tusványoson

  Szarka Tamás immár 40 éve áll színpadon. Dalaira a már jól ismert, sajátos stílus jellemző irodalmi értékű szövegvilága mellett. Zenéje és versei hatnak az értelemre, az érzelmekre és az érzékekre.

 • Orbán-Bach találkozó: Budapest elismert sportfőváros

  Orbán-Bach találkozó: Budapest elismert sportfőváros

  A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) fennállásának 125. évfordulójáról és a nemzetközi sportvilág legfontosabb kérdéseiről egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök és Thomas Bach, a NOB elnöke csütörtökön a Karmelita kolostorban – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.