EUR: 326,16 Ft
CHF: 299,45 Ft
2019. augusztus 19., hétfő
Huba

Belföld

Gyilkos férfiak Magyarországon – Feleségével együtt gyilkolt és darabolt a “Főúsztató”

Brutális gyilkosságok, gyomorforgató rémtettek: a magyar kriminalisztika történetében  számos sorozatgyilkosról készült feljegyzés. Korábbi sorozatunkban a sorozatban gyilkoló magyar nőkről számoltunk be, most azokról a férfiakról írunk, akiknek véres tettei mindmáig borzolják a kedélyeket. Van aki élvezetből ölt, van, aki nyereségvágyból. Léderer Gusztáv rémtetteinek elkövetésében mindkét ok közrejátszott. Élvezettel kínzott, vette el mások életét és vagyonát. Legádázabb cselekedeteiben pedig felesége volt a segítője. Az egykori főhadnagy legalább 9 ember haláláért felelős. 

Drótos hullák és a “Főúsztató”


A Tanácsköztársaság bukását követő időszakban elkezdődött az a politikai tisztogatás, amely fehérterror néven vonult be a történelembe. Az akkor 26 éves Léderer Gusztáv a Nemzeti Hadsereg tisztjeként Szegeden és környékén kezdte ámokfutását. 

A közeli Boszorkányszigeten találtak rá az első áldozatra, egy orosz katona iszonyatosan összevagdalt holttestére. Később megcsonkított tetemekre bukkantak a röszkei úton, majd a Tiszából kerültek elő brutálisan összeszurkált hullák. Az elkövető minden áldozatának összedrótozta a kezét és a lábát, így “drótos hullaként” emlegették a megtalált holttesteket. A nyomozást minden esetben szinte azonnal leállították és sohasem derült fény arra, ki volt a vérengző, akinek áldozatait sorra szállította a Tisza. Léderer Gusztáv beceneve azonban csapattársai között a “Főúsztató” volt, amiből nem nehéz kitalálni, hogy az ifjú tiszt állhatott a kegyetlen gyilkosságok hátterében. Léderer a későbbiekben sem tagadta meg önmagát.


Kínzott, akasztott, rabolt

Léderer hamarosan a Prónay – különítmény tagja lett, társaival “hivatalosan” követhették el aljas tetteiket. A kommunistákat, vagy azokat akiket a csapat annak tartott, azonnal kivégezték. Léderer Gusztáv maga akasztotta fel áldozatait, foglyokat vezettetett elő, akiket rettenetesen megkínzott, mielőtt megölte volna őket. Mindeközben arra is ügyelt, hogy vagyonát gyarapítsa. Ahonnan csak lehetett, mindenhonnan elrabolt minden értéktárgyat, így hamarosan tehetős emberré vált. Ekkor már házas volt: feltehetőleg felesége, Schwartz Mária pontosan tudta, honnan származik a mellékes jövedelem és azzal is tisztában lehetett, hogy a férje milyen kéjjel gyilkos és kínoz másokat. A szőke asszonyt, akit Micinek szólított mindenki, mindez egyáltalán nem zavarta…

1921-ben azonban leszerelték Léderert, aki csendőrtisztként folytatta pályafutását. Ebben a pozícióban azonban már nem volt módja arra, hogy kiélje kegyetlen vágyait. A pénz is fogytán volt, és Léderer vérszomja sem csillapodott. Lédererné segítségével újabb gaztettek elkövetéseit tervelték ki.

Eltűnt és halott szeretők

Két eset is kapcsolatba hozható a vérengző Léderer párral, ám végül ezek nem nyertek bizonyítást: Lédererné korábbi szeretője egy idős bécsi kereskedő volt, akit a Léderer házaspár még az esküvőjére is meghívott. Ez volt az utolsó hely, ahol élve látták az éltes urat. Örökre nyoma veszett és csak a sétapálcája került elő, az is évekkel később.

Volt egy másik gavallér is, aki Léderernének tette a szépet. Boros István egy bútorgyár művezetője volt, ugyanabban az utcában lakott, mint a házaspár. Boros egy barátjának elárulta: egy szőke fiatalasszonynak udvarol, akinek a férje csendőrtiszt. Több tanú megerősítette, hogy Lédererék baráti kapcsolatban álltak Borossal. Amikor a bútorgyári művezető holtteste 1921-ben előkerült a Dunából, ahol egy uszályhoz kötözve lebegett, Lédererék is gyanúba keveredtek. A hatóságok azonban nem engedték, hogy ebbe az irányba folytatódjon a nyomozás és a korábbi főhadnagy “becsületén csorba essen”. Maradt az a feltételezés, hogy a kommunisták gyilkolták meg Boros Istvánt. Ezt sietett alátámasztani az áldozat zsebében talált levél is. Ebben az állt, hogy a férfinak ezért kellett meghalnia, mert felismerte gyilkosait. A levelet Kun Béla néven írták alá. Azok, akik utoljára élve látták Borost, erősen kételkedtek ebben a sztoriban, hisz tanúvallomásukban elmondták: a férfi pénzt vett magához, majd a Tölgyfa utcába vitette magát. Abba az utcába, ahol történetesen Lédererék laktak.

De akad a pár történetében még egy titokzatos eltűnés is: állítólag Schwartz Micinek egy korábbi kapcsolatából gyermeke született, akinek azonban végleg nyoma veszett, miután Léderer feleségül vette a nőt.

A mészáros, akit 22 felé daraboltak

Kodelka Ferenc tehetős hentesmester volt, akinek saját üzlete lehetővé tette a gondtalan életet. Kodelka ki is használta ezt: rengeteget ivott, kifejezetten szerette az alkoholt. Az igazi gyengéi azonban a nők voltak. Miután Léderer Gusztáv felfigyelt a hentesmesterre, feleségével ördögi tervet eszeltek ki és hajtottak végre. 

Mici elcsábította Kodelkát, akinek szeretői státuszát a férj egy komolyabb anyagi ellenszolgáltatás fejében örömmel jóváhagyta, sőt Kodelkával közeli barátokká váltak. A hntesmesternek nem számított a pénz, így arra is ráállt, hogy életbiztosítást kössön, melynek Mici lesz a kedvezményezettje.

1924 novemberében vacsorára hívták a szeretőt. Ópiummal elkábították, majd megpróbálták átvágni Kodelka ütőerét. A testes férfi azonban még időben magához tért a kábulatból, és elhitte Micinek, hogy a keze azért vérzik, mert megvágta egy pohárral, miközben elesett és elájult.

De Lédererék nem adták fel: két hónappal később újra próbálkoztak. Áthívták magukhoz a hentesmestert és egy nyereséges üzlet reményével kecsegtetve arra kérték a férfit, hozzon magával pénzt, 70 millió koronát.

Léderer ezúttal már biztosra ment: fegyverével fejbelőtte Kodelkát, az asszony pedig egy lavort tartott oda, ami felfogta a vért. A tetemet Léderer 22 felé darabolta, helyenként meg is nyúzta, a darabokat pedig bőröndökbe gyömöszölték és a Dunához indultak vele.

Biztonsági őr lett a vesztük

A Dunát egy gyártelepen keresztül érték el, ám az ottani biztonsági őr, aki ismerte is a csendőrtisztet, felfigyelt a gyanús bőröndökre. Nem hitte el a házaspár magyarázatát, miszerint a poggyászokban reggel elhullott kutyájuk teteme van. Az őr a rendőrségre ment, ahol nem nagyon hittek neki, de a biztonság kedvéért kimentek a Léderer lakásra. A házkutatás gyomorforgató eredményre vezetett: a néhai hentesmester néhány darabját még ott találták a lakásban, a gyilkosság elkövetéséhez szükséges eszközökkel együtt. 

Katonai bíróság ítélt Léderer Gusztáv felett, amely feltehetőleg a korábbi eseteket, mint Boros István halála és a bécsi kereskedő eltűnése, gondosan eltussolta. Ezúttal azonban Léderer Gusztávra akasztófa várt: hiába kérvényezte a golyó általi kivégzést, Horthy Miklós maga utasította el, így 1926. novemberében felakasztották az akkor 33 éves Léderert. 

Lédererné 25 évet kapott, szabadulása után virágot árult és a szörnyű Kodelka gyilkosságról íródott kuplét énekelte némi apróért.

Kodelka Ferenc testrészei egyetlen kivétellel előkerültek a Dunából és a gyilkosság helyszínéről. A hentesmester feje azonban sohasem lett meg.

Tavaly mutatták be a történetükből készített Szász János filmet “A hentes, a kurva és a félszemű” címmel, amelyben Léderert Nagy Zsolt, Kodelkát Hegedűs D. Géza, Micit pedig Gryllus Dorka alakította.

Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Viktor: Auf Wiedersehen

    Orbán Viktor: Auf Wiedersehen

    Orbán Viktor újabb bejegyzést tett közzé közösségi oldalán. Mint ismert, a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor és Angela Merkel, miután Sopronban ökumenikus istentisztelettel emlékeztek meg az eseményről.

  • Merkel: Köszönet Magyarországnak

    Merkel: Köszönet Magyarországnak

    Köszönetét fejezte ki Magyarországnak a német egység megteremtésében játszott szerepéért a német kancellár a soproni evangélikus templomban tartott hétfői, a harminc évvel ezelőtti Páneurópai Piknik évfordulója alkalmából tartott istentiszteleten.