EUR: 326,16 Ft
CHF: 299,45 Ft
2019. augusztus 19., hétfő
Huba

Belföld

Gyilkos férfiak Magyarországon – Szerelmet ígért, halált osztott a bádogosmester

Brutális gyilkosságok, gyomorforgató rémtettek: a magyar kriminalisztika történetében  számos sorozatgyilkosról készült feljegyzés. Korábbi sorozatunkban a sorozatban gyilkoló magyar nőkről számoltunk be, most azokról a férfiakról írunk, akiknek véres tettei mindmáig borzolják a kedélyeket. Kiss Béla, a cinkotai bádogosmester vélhetően 24 embert fojtott meg, az igazságszolgáltatást mégis elkerülte, pedig a holttesteket is saját portáján tárolta.

Szórta a pénzt, de becsületesen dolgozott


Kiss Béla 1877-ben született Izsákon. Miután 1905-ben kiváltotta iparengedélyét, Cinkotára költözött és bádogosmesterként kezdett el dolgozni. Itt jön az első homályos részlet a sorozatgyilkos életét illetően: a fennmaradt hivatalos dokumentumok szerint nőtlen volt, azonban egyes források szerint egy Mária nevű fiatal lány volt a felesége, aki 1912-ben viszonyt kezdett egy Bihari Pál nevű zenésszel, majd nyomtalanul eltűntek mindketten. Kiss Béla azt híresztelte, felesége a szeretőjével együtt megszökött. 

Az azonban több, egybehangzó tanúvallomás szerint is biztosan elmondható, hogy a bádogosmester rengeteg nőt hívott meg magához találkára, azonban egyetlen kapcsolata sem bizonyult tartósnak. Időnként egy teljes napra magára bezárta műhelyét, ilyenkor senkit sem engedett be. A cinkotai házhoz tartozó sertésólban pedig egyre gyűltek a méretes bádoghordók. A titokzatos tartályok a ház másik bérlőjének kíváncsiságát is felkeltették, ám Kiss Béla azt mondta, a lakat alatt őrzött hordókban pléh és vasdarabok vannak, amelyek a háziúr tulajdonát képezik és ezért nem szabad hozzájuk nyúlni.


A mesterember egyébként szorgalmasan és szépen dolgozott, bár ha pénzhez jutott, azonnal elszórta azt. A lakbérrel is időről időre adós maradt, de előbb-utóbb rendezte a tartozásait. Akkor még senki sem sejtette, hogy ártatlan nők halála árán jut mellékes jövedelemhez.

Ott sem volt, amikor kinyitották a hordókat

Az I. világháború idején, 1914-ben Kiss Béla bevonult katonának. Lakását házvezetőnőjére, Jakubeknéra  bízta, más források szerint el is adta neki. Az asszonynak egy lepecsételt csomagot is átadott és azt kérte, ha meghalna a fronton, a csomagot azonnal vigyék a községházára és ott bontsák fel.  1916 májusában a szomszédban lakó gyógyszerész használható faanyag után kutatott Kiss Béla portáján. Az ólban ekkor fedezte fel a hét bádoghordót, amelyek gondosan le voltak zárva ólommal. Mikor az egyiket elkezdte felfeszíteni, orrfacsaró bűz csapott elő belőle és egy oszladozó női holttest maradványai bukkantak elő. Ekkor értesítette a cinkotai főjegyzőt és a hatóságokat. Sorra nyitották ki a hordókat, melyek mindegyike egy-egy női hullát rejtett. A döbbent nyomozók elkezdték a tetemek azonosítását.

Hét hordó, hét tragédia

Az I-es számú hordóban találták meg Varga Katalint, egy cinkotai vendéglős szakácsnőjét, aki két évvel korábban tűnt el.

A II-es számú hordóban egy  Peschadik Júlia nevű nő holtteste hevert. Júliával Kiss állítólag  1905-1906 körül ismerkedett meg, sőt együtt is éltek, bár máass források szerint ezidőtájt a bádogosmester éppen nős volt. A lány korábban szakácsnő volt a Rottenbiller utca 29. számban. 

A III. hordó egy  ismeretlen nő tetemét rejtette. A kötényén R. V. monogram volt. Más források szerint ebben a tartályban találták meg Tóth Mária tetemét, akit Kiss Béla az ékszerei miatt 1906-ban gyilkolt meg. 

 Az IV. hordó valószínűleg Fekete Eszter holttestét rejtette, de a maradványok rézgáliccal voltak leöntve, ami megnehezítette az azonosítást.

 Az V. hordóban találták meg a 37 éves Tóth Margitot. Róla jóval több információ maradt fenn. A nő a Bristol-szálloda szakácsnője volt. Kiss Béla házassági ígérettel  3000 koronát csalt ki tőle. Amikor eltűnt, 1400 korona volt nála, amellyel Cinkotára tartott. Amikor Mária 2 nap után sem került elő, az asszony barátnője meglátogatta Kiss Bélát, aki azonban azt mondta, Margittal öszevesztek és a nő elutazott.  

A VI. hordóból a 27 éves Kukán Katalin holtteste került elő, akitől a bádogosmester 1600 koronát vett el és azt hazudta róla, hogy mivel teherbe esett tőle, visszautazott a falujába, hogy megszülje a gyermeket. 

A VII. hordóban a 16 éves Händler Mária szakácsnőt találták meg. Egyes források szerint ebben a hordóban a halott lánnyal együtt egy halva született csecsemő is volt. 

Más információk szerint 24 hordót találtak, ebből 23-ban női egyben pedig férfi holttest volt.

Amint az esetek napvilágra kerültek, a bádogosmester házvezetőnője átadta a korábban rábízott csomagot a nyomozóknak. Több száz képes levelezőlapot, és néhány erotikus fotót találtak benne. Összesen 174 nő tett házassági ajánlatot Kiss Bélának. Jött a házkutatás és lassan kirajzolódott a kegyetlen gyilkos valódi személyisége.

Szerelmet ígért, halált osztott

A házkutatáskor felnyitottak egy szobát, amelyikbe Jakubeknének, a házvezetőnőnek nem volt szabad belépnie. (Mellesleg Jakubekné vallomásában elismerte, hogy viszonya volt Kiss Bélával.)

 A szobában a bádogosmester levelezéseit találták 1903-tól kezdődően. 74 nő fényképe volt egy albumban. A gyilkos 71 hölgynek ígért házasságot. Kiss ugyanitt őrzött könyvtárában nagyrészt gyilkosságokról szóló ponyvaregények voltak.

Kiss Béla módszere a következő volt: Hofmann néven adott fel társkereső hirdetéseket. Első sorban nála idősebb, naíi és butácska nőkre utazott. Boldog életet ígért nekik, de ehhez minden esetben kezdő tőkére volt szükség, melyet a szerelmes nők boldogan bocsátottak reménybeli jövendőbelijük rendelkezésére. Kiss Béla igyekezett olyanokat választani, akiknek nem voltak közeli hozzátartozóik. Így amikor megszerezte a pénzt,egy zsineggel megfojtotta őket. A tanúk elmondták, hogy Kiss többször megfordult a kavicsbánya melletti dögtéren is, mások szerint gyanúsan gyakran ásott a kertben. A hírek hatására közel 60 olyan személy jelentkezett, aki úgy vélte, nőrokonával szintén a cinkotai bádogos végezhetett. A háború alatt számos feljegyzésnek nyoma veszett, így az utókor sohasem tudja meg, pontosan hány áldozata volt Kiss Bélának. Maga a gyilkos is eltűnt a zűrzavarban, számos legenda kering arról, mi lett a bádogos rém sorsa.

Meghalt vagy megszökött

A hivatalos jelentés szerint Kiss Béla hadifogságba esett és 1915-ben, Valjevóban halt meg tífuszban, február 5-én. Annyi valószínűsíthető, hogy Kiss valóban hadifogságba esett, mert egyik szeretőjének, Darvas Róza szobalánynak a következő lapot küldte: 

“Kedves Róza! Jelen soraimmal tudatlak, édesem, hogy hadifogságba vagyok és nagyon kérlek, légy szives és postafordultával küldj el ötven koronát, melyre múlhatatlan szükségem van. ölel viszontlátásig Béla.”

Az kézírás beazonosítható volt a korábban talált levelek alapján. Azonban azt rebesgették, Kiss Béla elcserélte az okmányait a táborban és nem az ő teteme nyugszik a tömegsírban. 

Voltak hírek arról, hogy a bádogosmester a francia idegenlégióba szökött, ahol Hofmann néven futott be karriert. Mások szerint Amerikában bujkált, de többen látták Budapesten is. 

A titokzatos és szörnyű gyilkos életéről számos regény és film készült, ám soha, senki nem fogja megtudni, mi lett valójában a cinkotai bádogosmester sorsa és hány ártatlan nő vére tapad a kezéhez. 

Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Viktor: Auf Wiedersehen

    Orbán Viktor: Auf Wiedersehen

    Orbán Viktor újabb bejegyzést tett közzé közösségi oldalán. Mint ismert, a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor és Angela Merkel, miután Sopronban ökumenikus istentisztelettel emlékeztek meg az eseményről.

  • Merkel: Köszönet Magyarországnak

    Merkel: Köszönet Magyarországnak

    Köszönetét fejezte ki Magyarországnak a német egység megteremtésében játszott szerepéért a német kancellár a soproni evangélikus templomban tartott hétfői, a harminc évvel ezelőtti Páneurópai Piknik évfordulója alkalmából tartott istentiszteleten.