EUR: 325,89 Ft
CHF: 294,25 Ft
2019. július 19., péntek
Emília

Belföld

Gyurcsányék a lex Czeglédy ellen szavaztak

Tegnap döntöttek a honatyák az országgyűlési és az európai parlamenti (EP) képviselőjelölteket megillető mentelmi jog módosításáról, így a jövőben nem jár a védelem azoknak, akikkel szemben jelöltté válásuk előtt kényszerintézkedést rendeltek el, illetve vádat emeltek. A baloldali ellenzék most is megpróbált keresztbe tenni a lex Czeglédynek.

Mint emlékezetes, Gyurcsányék családi ügyvédjét úgy sikerült kimentenie a baloldali ellenzéknek a börtönből, hogy a rendkívül jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás és más gazdasági bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt több mint egy évig előzetes letartóztatásban tartott Czeglédy Csabát Gyurcsányék családi pártja, a DK szerepeltette európai parlamenti választási listáján, s így mentelmi jog illette meg az iskolaszövetkezeti maffia működtetésével gyanúsított ügyvédet. A DK meglepetésszerűen kiemelkedő eredményt ért el a választáson, így 4 (!) képviselőt küldhetett Brüsszelbe, vagyis Czeglédy 36. helye mindvégig csak azt volt hivatott biztosítani, hogy Gyurcsányék családi barátja elhagyhassa a börtönt.


Fotó: Magyar Nemzet

A Fidesz–KDNP képviselőinek mostani javaslatára az Országgyűlés tegnap 153 igen szavazattal, 26 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett fogadta el a mentelmi jogra vonatkozó szabályok módosítását, amely szerint mostantól ha egy képviselőjelölt jelöltté válása előtt már, bíróság által elrendelt személyi szabadságot érintő kényszerintézkedés hatálya alatt állt, vagy vele szemben a képviselőjelöltté válást megelőzően vádat emeltek, akkor ezekben a büntetőeljárásokban nem illeti meg őt a mentelmi jog. A Czeglédy Csaba példája alapján lex Czeglédyként elhíresült törvénymódosítást a kormánypárti többség elfogadta, a Czeglédyvel eddig is cinkosságot vállaló baloldaliak, a DK és az MSZP képviselői nemmel szavaztak a „börtönből szabadulhat kártyát” megszüntető jogszabály ellen. Ugyanez történt akkor is, amikor a Nemzeti Választási Bizottságban kellett szavazni a gazdasági bűncselekmény – több mint hatmilliárdos adócsalás – miatt eljárás alatt álló Czeglédy mentelmi jogáról, a baloldali ellenzék akkor is mindent megtett, hogy kiszabadítsa az ügyvédet.

További cikkek:


Kapcsolódó Cikkek

 • Mérföldkő a családvédelmi akcióterv

  Mérföldkő a családvédelmi akcióterv

  Novák Katalin család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár a Kossuth Rádió Vendég a háznál című műsorában adott interjút szerdán a családvédelmi akcióterv nemrégiben életbe lépett elemei kapcsán.

 • Ott marad a kerítés, ahol van

  Ott marad a kerítés, ahol van

  A kerítés ott marad, ahol van, mert a magyar emberek biztonságát szolgálja – jelentette ki Menczer Tamás, a külügyminisztérium államtitkára.

 • Századvég: Az iszlám nem fér össze az EU értékeivel

  Századvég: Az iszlám nem fér össze az EU értékeivel

  Miközben az Európai Unió rögzíti, hogy az EU olyan értékekre épül, amelyek többek között a férfiak és nők közötti egyenlőséget erősítik, az iszlám előretörésének révén a női-férfi egyenjogúság területe komoly kulturális kihívásokkal kerülhet szembe a következő években – állapította meg a Századvég Alapítvány csütörtökön az MTI-hez eljuttatott elemzésében.