2019. szeptember 20., péntek
Friderika

Belföld

Hatalmas siker az autótámogatás

Július 1-jén életbe lépett a kormány hétpontos családvédelmi akciótervéből négy pont, köztük a nagycsaládosok 2,5 milliós autóvásárlási támogatása. Az első hetek tapasztalatai alapján máris óriási az érdeklődés a családtámogatások iránt. A Lokál összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat az autóvásárlási támogatásról.


Mekkora a támogatás összege?

2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatásról van szó. Fontos: a támogatás összege legfeljebb az autó bruttó vételárának a fele lehet.


Ki igényelheti?

Magyarországi lakcímmel rendelkező olyan nagycsaládosok kérhetik, akik legalább 3 gyermek után jogosultak családi pótlékra. Az a várandós anya, akinek már két gyermeke van (vagy ikerterhesség esetén egy), és a születendő magzat már 12 hetes, szintén jogosult a támogatásra. Az igénylőnek vagy házastársának/élettársának B kategóriás jogosítvánnyal kell rendelkeznie. Továbbá nem lehet köztartozása, sem büntetett előéletű. A támogatás csak meglévő gyermekek után igényelhető.


Mikortól igényelhető?

A támogatási kérelem benyújtására 2019. július 1-je és 2022. december 31-e között van lehetőség.

Mi a menete?

A támogatás igénylése – a megfelelő személyautó kiválasztását követően – a Magyar Államkincstár (MÁK) ügyfélszolgálatainál vagy a kormányablakoknál benyújtott kérelemmel történik. A jogosultsági feltételek fennállása esetén a MÁK kiállítja a támogatást megállapító határozatot. Ezt követően legfeljebb 6 hónapon belül lehet az adásvételi szerződést megkötni, majd bemutatni a MÁK-nak, amely ezt követően közvetlenül a kereskedő bankszámlájára folyósítja a támogatás összegét, az igénylő nagycsaládosoknak így csak a fennmaradó összeget kell megfizetni.

Milyen autókra lehet felhasználni?

Legalább hétszemélyes új személyautók esetében. Az árra vonatkozóan nincs megkötés, 5 millió forint alatti autó esetén az ár fele jár.

Le kell tenni az autó teljes árát?

Nem, zártvégű lízinggel vagy gépjárműhitellel is lehet vásárolni.

Milyen kötelezettségek vannak?

A támogatás egyszer igényelhető, az autót pedig 3 évig nem szabad eladni vagy átalakítani. Ezenfelül az autón a kereskedőnek el kell helyeznie egy „Családbarát Magyarország” matricát,  melyet 3 évig rajta kell hagyni az autón.

Kérvényezhetik-e egyszülős családok?

Igen.

Nagyon népszerű a program

Július első három hetében már 14 ezer család igényelte a családvédelmi akcióterv valamely támogatását, közülük is az autóvásárlási támogatás a legnépszerűbb – ezt Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerint már hétezren kérvényezték.

Markó Zoltán, a Duna Autó Zrt. kereskedelmi igazgatója a Lokálnak megerősítette, hogy elképesztő népszerűségnek örvend az autótámogatási program. – Az előzetes felmérés alapján nagyon sokan érdeklődnek, hozzánk naponta 5-10 kuncsaft érkezik. A jogosultak mindenképpen szeretnék kihasználni a lehetőséget, még akkor is, ha családon belül kell összedobniuk az autó árát – árulta el az igazgató. Ismertetése szerint a legtöbben a Dacia Lodgy, a Fiat Doblo, a Skoda Kodiaq és a Peugeot 5008 iránt érdeklődnek.

Családvédelmi 7 pont

1. 10 milliós gyermekvállalási támogatás.

2. Bővül a csok kedvezményes hitele.

3. Milliókat vállal át a kormány a gyerekesek jelzáloghiteléből.

4. Személyi jövedelemadó-mentesség a négygyerekes anyáknak.

5. 2,5 millió forint új autó vásárlására.

6. 21 ezer új bölcsődei férőhely 2022-re.

7. Nagyszülői gyed bevezetése.

Mi jöhet szóba?

Dacia Lodgy

Listaár: 3,8 millió forint

Támogatás aránya: 50%

(Az ár miatt nem hívható le a teljes támogatás)

Kia Carens

Listaár: 5,4 millió forint

Támogatás aránya: 46,6%

(Készlet erejéig, kifutó modell)

Opel Combo

Opel Combo

Listaár: 5,5 millió forint

Támogatás aránya: 45,5%

Fiat Doblo

Listaár: 5,8 millió forint

Támogatás aránya: 43,1%

Citroën Berlingo

Listaár: 6 millió forint

Támogatás aránya: 41,7 millió forint

Citroën C4 SpaceTourer

Listaár: 6,4 millió forint

Támogatás aránya: 39,1%

Peugeot Rifter

Listaár: 6,4 millió forint

Támogatás aránya: 39,1%

Ford C-Max Grand

Listaár: 6,5 millió forint

Támogatás aránya: 38,5%

Nissan NV200

Listaár: 6,7 millió forint

Támogatás aránya: 37,3%

Renault Grand Scenic

Listaár: 6,8 millió forint

Támogatás aránya: 36,8%

(Összesen 60 gépkocsi közül lehet választani, ami megfelel az előírásoknak.)

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • A magyar vidék fejlesztése a kormány kiemelt célja

    A magyar vidék fejlesztése a kormány kiemelt célja

    A magyar vidék fejlesztése a kormány kiemelt célja, hiszen a kis- és középvárosok kezében van az ország jövője – hangoztatta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára pénteken Kőszegen a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI) által szervezett, “Kreatív város – Fenntartható Vidék” (KRAFT) címet viselő konferencia megnyitóján.

  • Szombaton rendezik meg a Színházak éjszakáját

    Szombaton rendezik meg a Színházak éjszakáját

    Kulisszajárásokkal, nyílt próbákkal, premierekkel és egyéb rendhagyó programokkal várja harmincnégy budapesti teátrum a közönséget szombaton a Színházak éjszakáján, amelyhez számos vidéki színház is csatlakozik.