EUR: 325,86 Ft
CHF: 294,25 Ft
2019. július 19., péntek
Emília

Életmód

Hulladékba fulladnak a tenger élőlényei

Több mint ezer cápa és rája akadt szemétbe, többnyire elhagyott halászhálók maradványaiba. A tanulmányt korábbi értekezések és Twitter-bejegyzések alapján készítették – közölték az Exeteri Egyetem tudósai az Endangered Species Research című szaklapban megjelent írásukban.

Csak a dokumentált eseteket számolták, valószínűleg ennél jóval több cápa és rája gabalyodhatott bele szemétbe. A hulladék legtöbbször halászhálók maradéka. A szemét okozta veszélyeket remekül példázza egy röviduszonyú makócápa (Isurus oxyrinchus) esete – mondta Kristian Parton, a tanulmány szerzője. Az állat egy tengeri makkokkal borított kötélbe akadt bele, és ahogy a hal növekedett, a makkok a bőrébe fúródtak, és komoly sérüléseket okoztak neki.


A problémát eddig alábecsülték, holott tigriscápákat és hatalmas cetcápákat is érint. A szemétbe keveredett állatok szenvednek, és el is pusztulhatnak – írják a tudósok. A Scientific Reports című folyóiratban tavasszal publikált tanulmány szerint egyetlen műanyagdarab lenyelése 20 százalékkal növeli egy tengeri élőlény halálozási kockázatát, míg nagyobb mennyiségű műanyagtöredék elfogyasztása az állat biztos halálát okozza. Noha a lenyelt tengeri hulladékok döntő részét kemény műanyagok teszik ki, a szakemberek szerint ezek mégis jóval kisebb eséllyel okozzák az állatok halálát, mint a lágy műanyagok.

Kapcsolódó Cikkek

 • Különleges, csábító fogások

  Különleges, csábító fogások

  Ma már a férfiak is kiválóan főznek, a kulinális különlegességeket talán még gyakrabban és szívesebben készítik, mint a nők. Ráadásul a csábítás fegyverei között is előkelő helyet foglal el, ha valaki az első randin megcsillogtatja főzőtudását.

 • Ha boldog akarsz lenni a munkádban, legyél!

  Ha boldog akarsz lenni a munkádban, legyél!

  Alexander Kjerulf boldogságkutató megtalálta a munkahelyi boldogság titkát. A dán szakember szerint ez nem a fizetésemeléstől, az extráktól és az előrelépéstől függ. Az alapmondat: ha boldog akarsz lenni a munkádban, legyél!

 • A coach a lélek edzője

  A coach a lélek edzője

  Ma már szinte hétköznapi kifejezésnek számít a coach. De vajon tudjuk-e, hogy mivel foglalkozik ez a szakember? A coaching amellett, hogy személyes segítő, fejlesztő tevékenység, hozzájárul a továbblendüléshez és az elakadások megoldásához.