EUR: 329,31 Ft
CHF: 302,91 Ft
2019. augusztus 23., péntek
Bence

Életmód

Idén többen nyaralnak

Kutatási adatok szerint nőtt a nyaralók és a táborozó gyermekek aránya a tavalyi évhez képest. Inkább belföldi úticélt választanak és előre félreteszik a szükséges összeget a vakációzók.

, Image: 166547720, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Caia Image

Amikor a nyári utazásokat tervezzük rengeteg döntést kell meghoznunk: mehetünk belföldre vagy külföldre, fizethetünk SZÉP kártyával és bankkártyával is, továbbá felkerekedhetünk családostul, de az sem kizárt, hogy gyermekeinket küldjük nyári táborokba. A Provident felmérésében arra kereste a választ, hogyan döntenek ügyfeleik a fenti kérdésekben.


A kutatásból kiderült, hogy nőtt a rendszeresen nyaralók száma: tavaly a megkérdezettek 60 százaléka jelezte, hogy évente többször, évente vagy pár évente eljut nyaralni, míg idén már a kutatásban résztvevők több mint kétharmada mondhatta ezt el magáról.

A Balaton a Riviéra?


Hazánkban számos gyönyörű táj, megújult pihenőhely várja a turistákat. A kutatásból is egyre inkább azok az eredmények köszönnek vissza, amelyek alátámasztják a hazai nyaralóhelyek népszerűségét. A rendszeresen üdülők több mint fele idén belföldre megy. 2016-ban csupán 26 százalék nyaralt itthon, tavaly ez a szám már 46 százalék volt. 2018-hoz képest kevesebben nyilatkozták, hogy idén kimarad a nyaralás. Míg tavaly az általában elutazók 39 százaléka hagyta ki a vakációt, idén az arány csupán 33 százalék.

Nyári táborok

A nyári táborokban a gyermekek felejthetetlen élményekkel gazdagodnak, sportolnak és új barátságokat kötnek, amelyek pozitív hatással a fejlődésükre. Tavalyhoz képest 14 százalékponttal több, a szülők több mint harmada mondhatta el, hogy gyermekük nyáron táborba megy. A táborozás költsége a szülők majdnem felének jellemzően egyáltalán nem okoz gondot, vagy spórolással ugyan, de belefér a költségvetésükbe (43%). A tudatos szülők aránya mérsékelten nőtt az előző évhez képest, hiszen tavaly 41 százalékuk, idén pedig 44 százalékuk nyilatkozta, hogy előre, részletekben teszi félre a szükséges pénzt. Többen jelezték, hogy gyermekük idén ingyenes iskolai táborba, vagy Erzsébet-táborba látogat.

Nyaralás malacperselyből

Könnyebben felkészülhetünk az üdüléssel járó kiadásokra, ha okosan beosztjuk a havi költségvetésünket és rendszeresen félre tudunk tenni akár egy kisebb összeget is. Amikor arról kérdezték a gyakran üdülőket, hogy a nyaralás költsége mennyiben terheli meg pénztárcájukat, pozitív visszajelzést adtak. Idén csupán 13 százalék nyilatkozott úgy, hogy ez nehézséget okoz, míg a korábbi arány 21% volt. Ezzel párhuzamosan azonban egy másik biztató tendencia is megfigyelhető: tavalyhoz (24%) képest többen jelezték, hogy a nyaralással járó extra kiadás egyáltalán nem okoz problémát számukra (42%).

A nyaralók 22 százaléka 100.000 forint alatt, és minden ötödik utazó 100-200.000 forint között költ. A rendszeresen nyaralók több mint fele pénzügyileg tudatosan készül, előre félreteszi a pénzt. Többen az idei kikapcsolódást SZÉP kártyás fizetéssel oldják meg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ismét lesz Sajtfesztivál

  Ismét lesz Sajtfesztivál

  Valóságos sajtmennyországban érezhetik magukat azok, akik 2019. október 19-én ellátogatnak a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiváljára: a világ 25 országából több mint 400 féle sajtot, valamint kiváló borokat kóstolhatnak, megismerkedhetnek a hazai sajtmanufaktúrák termékeivel, valamint színes gasztronómiai és szórakoztató programokban vehetnek részt.

 • A hely, ahol a pszichológia és az ünnep összeér

  A hely, ahol a pszichológia és az ünnep összeér

  A lélek gyógyulásához nem feltétlenül a terápia az egyetlen megoldás– állítja Gilányi Attila, aki saját bőrén tapasztalta, hogy egy intenzív, egy-két napos program is segíthet teljességgel átértékelni az életünket.

 • Krúdy Gyula és a tojásos burgonyapüré

  Krúdy Gyula és a tojásos burgonyapüré

  Krúdy Gyula író a budai kakaspecsenye mellé ajánlja köretként a tojásos burgonyapürét, ami a gyerekek egyik kedvenc étele lehet, mert könnyű, ízletes, és ami a legfontosabb: krumpliból van!