EUR: 325,86 Ft
CHF: 294,25 Ft
2019. július 19., péntek
Emília

Külföld

Ismerje meg Görögországot!

A mediterrán gyöngyszem, a mitológia őshazája, és még megannyi csoda, ez Görögország! Július 7-én előrehozott parlamenti választásokat tartottak az országban, ismerje meg!

A Balkán-félsziget délkeleti részén fekszik a Görög Köztársaság, a szárazföldön északon Albániával, Macedóniával, Bulgáriával, keleten Törökországgal, illetve a Jón-, a Földközi- és az Égei-tengerrel határos. Területe 131 957 négyzetkilométer, felségterületéhez számos sziget tartozik, közülük a legnagyobb Kréta. A mintegy 11 milliós népesség csaknem 92 százaléka görög, mintegy 90 százaléka az államvallás, az ortodox kereszténység híve. A főváros Athén, a hivatalos nyelv a görög, a hivatalos pénznem az euró.


A mai Görögország az európai civilizáció egyik bölcsője, az ókori hellén poliszok, a városállamok politikai berendezkedése, művészete és filozófiai gondolkodásmódja a mai napig mértékül szolgál. A fénykort hanyatlás, római, bizánci, majd török uralom követte. A görögök négyszáz évi török elnyomatás után 1830-ban vívták ki függetlenségüket, az önálló Görög Királyság 1832-ben jött létre. A második világháború után az addig a német megszállók ellen harcoló kommunista partizánok és a királypárti erők egymás ellen fordultak, a polgárháború a kommunisták vereségével ért véget. 1967-ben a hadsereg puccsot hajtott végre, a katonai diktatúra hét év után bukott meg, s 1974-ben népszavazáson a köztársasági államforma mellett döntöttek. Az ország 1952-ben csatlakozott a NATO-hoz, 1981-ben az Európai Közösséghez (a mai Európai Unióhoz), az eurót 2002-ben vezette be.

A szokatlanul erős szolgáltatási szektor a bruttó hazai termék (GDP) több mint 80 százalékát teszi ki, a munkaerő hozzávetőleg 72 százalékát foglalkoztatja, meghatározó az idegenforgalom szerepe. A gazdaság 2003 és 2007 között lendületesen növekedett, főként a 2004-es athéni olimpiához kapcsolódó infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően, ezzel párhuzamosan meredeken emelkedett a hitelállomány és a lakossági fogyasztás is. A 2008-as pénzügyi és gazdasági világválság recesszióba taszította a gazdaságot, 2009-ben az állami költségvetés hiánya elérte a GDP 15 százalékát. Görögország a hitelminősítőknél a lehető legalacsonyabb besorolásba került, a görög válság már az eurozónát fenyegette.


Az államcsőd elkerülése érdekében a kormány az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelcsomagjára szorult, de ennek fejében sorozatos, egyre súlyosabb megszorításokra kényszerült. 2015-ben, miután az Alekszisz Ciprasz vezette Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) pártszövetség került hatalomra, népszavazáson utasították el a nemzetközi hitelezők által követelt újabb megszorításokat. Ennek ára az lett, hogy a görög pénzügyi rendszer “lélegeztető gépre került”, korlátozni kellett a lakossági pénzfelvételt, és Görögország első fejlett országként nem tudta határidőre törleszteni tartozását az IMF-nek. A válságos helyzetben a parlament 2015 augusztusában az ellenzék támogatásával szavazta meg a még keményebb megszorításokat, a pártja egy részének támogatását elvesztett Ciprasz pedig lemondott. A szeptemberi választást ismét a Sziriza nyerte meg, de jelentősen meggyengült.

Athén hivatalosan 2018 augusztusában került ki a nemzetközi pénzügyi gyámság alól, miután a történelem legnagyobb pénzügyi segélyezése során nyolc év alatt összesen 275 milliárd euró támogatást kapott. A gazdaság ismét növekedésnek indult, de a törékeny egyensúlyt veszélyeztetik a befejezetlen gazdasági reformok, a kiterjedt feketegazdaság, a Közel-Keletről folyamatosan érkező menekültek ellátásának költségei és a politikai bizonytalanság. A gazdaság 2017-ben 1,4 százalékkal növekedett, az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson 27 800 dollár, az inflációs ráta 1,1 százalék, a munkanélküliség 21,5 százalék volt.

Államszervezet: A Görög Köztársaság azóta többször módosított alkotmánya 1975. június 11-én lépett érvénybe. A jobbára ceremoniális szerepet betöltő, egyszer újraválasztható államfőt a parlament választja meg öt évre, a tisztséget 2015. március 13. óta Prokopisz Pavlopulosz tölti be. A törvényhozó hatalmat az egykamarás, négy évre közvetlenül választott, 300 tagú parlament (Vuli) gyakorolja. A legutóbbi, 2015. szeptember 20-án megrendezett parlamenti választásokon a Sziriza szövetségesével, a jobboldali-nacionalista Független Görögök (ANEL) párttal együtt 155 képviselői helyet szerzett, a kormányt ismét Alekszisz Ciprasz alakította meg. Az ősszel esedékes választások előrehozatalát Ciprasz kezdeményezte, miután a Sziriza a májusi európai parlamenti választásokon vereséget szenvedett az ellenzéki, konzervatív Új Demokrácia párttól.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Csalással migránsok kitoloncolását próbálták megakadályozni

  Csalással migránsok kitoloncolását próbálták megakadályozni

  Egy orvost, az egészségügyi személyzet további két tagját és egy tolmácsot is őrizetbe vettek csütörtökön a görög hatóságok a Számosz szigetén működő menekültügyi központban, mert hamis orvosi igazolásokkal igyekeztek megakadályozni migránsok kitoloncolását.

 • A nap képe: Mondd, hogy csííz!

  A nap képe: Mondd, hogy csííz!

  Sokan úgy gondolják, hogy a természetfotózás egy igen unalmas szakma, hiszen van, hogy órákat, sőt napokat kell várni a megfelelő témára különféle álcákba bújva.

 • Biztonsági alkalmazott lopott az adóhatóságtól

  Biztonsági alkalmazott lopott az adóhatóságtól

  Elfogtak egy húszéves bolgár kiberbiztonsági alkalmazottat, mert vélhetőleg részt vett az adóhatóság elleni hackertámadásban, amelynek során bolgár adófizetők millióinak személyes adatai kerültek illetéktelenek kezébe.

 • Megúszta a büntetést a gyilkos migráns

  Megúszta a büntetést a gyilkos migráns

  A francia bíróság szerint füves cigaretta hatása alatt állt, ezért nem vonható felelősségre az a Maliból származó muszlim migráns, aki 2017-ben saját, párizsi otthonában gyilkolt meg egy 66 éves, zsidó származású nyugdíjas nőt.