EUR: 325,86 Ft
CHF: 294,25 Ft
2019. július 19., péntek
Emília

Belföld

Kiemelkedő lengyel és magyar növekedésre számít Brüsszel

A V4-ek közül Magyarországon és Lengyelországban uniós szinten is kiemelkedő 4,4 százalékos növekedés várható idén, Szlovákiában 3,6 százalék, Csehországban pedig 2,6 százalék. Az elemzés megjegyzi, hogy Németországban és Olaszországban lassulni fog a növekedés mértéke – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Az euróövezetben az év első negyedében a vártnál gyorsabb volt a növekedés. A lendület azonban jövőre – külső hatások miatt – megtorpanhat, olvasható a Bizottság portálján. A GDP (bruttó hazai termék) növekedésére idén változatlanul 1,2 százalékos bővülést jósolnak, a jövő tavaszra előre jelzett 1,5 százalékos adat egy százalékponttal kevesebb lehet. Az Unió egészében idén változatlanul 1,4 százalék, jövőre pedig 1,6 százalék lehet a GDP-növekedés.


Valdis Dombrovskis, az euróért és a szociális párbeszédért felelős alelnök, aki egyben a pénzügyi stabilitásért, a pénzügyi szolgáltatásokért és a tőkepiaci unióért felelős biztos, a megállapodás nélküli brexitet nevezte a kockázatok fő forrásának. A gazdasági növekedést továbbra is a jelentős belső kereslet és a háztartások fogyasztása hajtja Európában, amit a változatlanul élénk munkaerőpiac is támogat.

További cikkek:


Kapcsolódó Cikkek