2020. január 23., csütörtök
Rajmund, Zelma

Külföld

Kudarccal végződött egy rakétaindítás a kourou-i űrközpontból

Kudarccal végződött csütörtök reggel egy Vega típusú hordozórakéta indítása fedélzetén az Egyesült Arab Emírségek Falcon Eye 1 nevű katonai műholdjával a Francia Guyanában levő kourou-i űrközpontból.

Az Arianespace európai űrkutatási vállalat szóvivője szerint két perccel az indítás után komoly hiba lépett fel, ami a küldetés kudarcához vezetett. “Az Arianespace nevében bocsánatot kérek ügyfeleinktől, amiért elvesztettük a rakományt” – mondta Luce Fabreguettes.


Hozzátette, hogy a történtekkel kapcsolatban pontosabb információkat néhány órán belül tudnak közölni a repülési adatok előzetes kiértékelését követően.

Értesülések szerint a hordozórakéta röviddel a startot követően a tengerbe zuhant. Az indítást egyébként korábban a rossz időjárási körülményekre tekintettel kétszer is el kellett halasztani.


A Vega hordozórakéta a legkisebb teherszállító rakéta az Arianespace eszköztárában. Ez az első eset, hogy sikertelen lett volna az adott típus indítása. A vállalat emellett európai Ariane 5 és orosz Szojuz rakétákat is használ.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek