2019. augusztus 19., hétfő
Huba

Egyéb Eger

Különleges borospalack mellé különleges pohár dukál

Ha már van egy szép borospalackunk, miért ne lehetne egy borvidéki borospoharunk is? Ezúton szeretném felkérni az egri borászokat egy különleges pohár megalkotására, hogy év végén, a borszenteléskor már az új palackból az új borvidéki pohárba tölthessük a finom nedűket – mondta Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője a XXIII. Egri Bikavér Ünnep megnyitóján.

Nyitrai Zsolt emlékeztetett, egy esztendővel ezelőtt ugyanezen a színpadon azt mondta, hogy az egri is van olyan komoly borvidék, hogy megérdemel egy önálló borospalackot. Az azóta eltelt hónapokban az ottani szőlészek és borászok az Egri Borműhely szervezésében megalkották az Egri borvidék borospalackját. Egy olyat, amely száz közül is megismerszik, és a nyakán dombornyomással ott van az egriek „világsikere”, az 1552-es év, amikor is őseink megvédték az egri várat – tette hozzá.


– Örömmel jelentem, hogy ebből a palackból már több mint 200 ezer darab gyártása megkezdődött, és immáron 12 egri borászat csúcsminőségű borával találkozhatunk ősztől az üzletek polcain – mondta lelkesen a miniszterelnöki megbízott.

– A bor mint a föld, a nap és az emberi munka ajándéka egyidős a civilizációval – mondta Tarlós István, Budapest főpolgármestere köszöntőbeszédében, majd hivatalosan is megnyitotta a XXIII. Egri Bikavér Ünnepet. Hangsúlyozta, a főváros egyetlen testvérvárosa Heves megye székhelye, ahová mindig örömmel látogat el, kiváltképp mivel egri nagyapja révén személyes kötődése is van városunkhoz.


– Elődeinktől egy nagyszerű várost örököltünk, és azon dolgozunk, hogy ez a város legyen még szebb, még vonzóbb és még szerethetőbb – jelentette ki Habis László, Eger polgármestere. Hozzátette: ennek a munkának az eredményeit látjuk mindennap. – Büszkék vagyunk arra, hogy Eger városában tavaly 660 ezer vendégéjszakát töltöttek el az idelátogatók, amivel a 23 megyei jogú város között a leglátogatottabb város és a legnépszerűbb megyeszékhely lettünk. Az egri borászok ugyancsak Európa élvonalába tartoznak, ezt igazolja az idei bordeaux-i versenyen elért 8 arany- és 4 ezüstérem is, ami a magyar borászok által elért eredmény 50 százaléka – sorolta a polgármester.

Díjátadó

A hagyományoknak megfelelően idén a megnyitó után kiosztották a díjakat: a 2018. Év Egri Szőlőtermelője díjat Balázs András, az Év Egri Bortermelője díjat Tóth Istvánné Rózsika, míg az Év Borgasztronómusa elismerést Darvas Roland vehette át.

Kapcsolódó Cikkek

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Játszótér is lesz a laktanya helyén

  Játszótér is lesz a laktanya helyén

  A volt Vay Ádám laktanya területén Európai uniós pályázatból, mintegy 1,7 milliárd forintból rehabilitálják a 163 ezer négyzetmétert érintő területet. A volt parancsnoki épületet felújítják, parkolókat, utakat hoznak létre, fásítás és parkosítás történik meg.