2019. augusztus 19., hétfő
Huba

Életmód

Különleges, csábító fogások

Ma már a férfiak is kiválóan főznek, a kulinális különlegességeket talán még gyakrabban és szívesebben készítik, mint a nők. Ráadásul a csábítás fegyverei között is előkelő helyet foglal el, ha valaki az első randin megcsillogtatja főzőtudását. Íme, néhány tuti tipp, amely rásegíthet a szerelemre:

Fesenjan, a perzsa ételek királya

Hozzávalók: 20 dkg dió, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, 3 darab csirkecomb (bárányból is nyugodtan elkészíthető), 2 dl gránátalmaszirup, só, frissen őrölt fekete bors, gránátalmamagok a tálaláshoz


/Fotó: FEsenjan –  Profimedia, Alamy

Elkészítés: A diót egy száraz serpenyőben finoman megpirítjuk, majd ledaráljuk. A hagymát az olajon aranybarnára pirítjuk. A csirkecombokat egy tűzálló tálba helyezzük, sózzuk, borsozzuk, majd megszórjuk a hagymával, a dióval, és meglocsoljuk a gránátalmaszósszal. Felöntjük 2 dl vízzel. 90 percig sütjük 150 fokra előmelegített sütőben, de alacsony lángon, fedő alatt egy mélyebb serpenyőben a tűzhelyen is elkészíthető. Gránátalmamagokkal megszórva, rizzsel tálaljuk.

Miszo, a japán reggeli leves

Hozzávalók: 400 ml dasi (halleves, rengeteg japán étel alapanyaga), 2 ek. miszo (szójababból/árpából/rizsből készült erjesztett paszta), 1 db jégcsapretek, 1 g vakame (alga), 125 g tofu, 2 szál snidling (vagy újhagyma)


/Fotó: Miso- Profimedia, Alamy

Elkészítés: Készítsük elő a zöldségeket, a jégcsapretket julienre vágjuk, a gombát, hagymát hasonlóan. A tofut 1,5 cm-es kockákra szeljük. Készítsük el a dasit, dobjuk bele a vakamét. Tegyük bele a hozzávalókat, és főzzük 5 percig. Zárjuk el a tüzet, és keverjünk a levesbe 2 evőkanál miszót (személyenként 1 evőkanálnyit).
A levesestálba szórjunk egy csipet zöldhagymát, és merjük rá a levest.

Pho, a vietnami marhaesszencia

Hozzávalók: 1 nagyobb fej vöröshagyma, 10 dkg friss gyömbér, 1 kg marhacsont, 50 dkg olcsóbb marhahús, 5 csillagánizs, 5 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, pár szem egész fekete bors, 5 evőkanál halszósz, só, 25 dkg rizstészta, 15 dkg marhahátszín, 1 teáskanál cukor
A tálaláshoz: 2 újhagyma, 10 dkg szójacsíra, 1 csokor koriander, 2 csilipaprika, 1 lime, csiliszósz

/Fotó: Pho – Profimedia, Alamy

Elkészítés: Egy nagy fazék hideg vízben feltesszük főni a marhacsontot és a marhahúst (egészben), valamint a hagymát kettévágva, illetve a gyömbért 2-3 cm-es darabokra szelve. Ahogy mindenféle más alaplevet is készítünk, a tetején megülő habot mindig leszedjük, lassan gyöngyöztetjük. Amikor már illatozik, egy forró, száraz serpenyőben megpirítjuk a fűszereket (csillagánizs, fahéj, szegfűszeg, bors), és a forró levesbe szórjuk, sózzuk, ezekkel a fűszerekkel legalább 1 órát főzzük együtt. A marhahátszínt a mélyhűtőbe tesszük, amire azért van szükség, hogy tálalás előtt igazán vékony szeleteket lehessen vágni a húsból.

A  rizstésztát áztassuk forró vízbe, kb. fél órára. Amíg fő a leves, és ázik a tészta, előkészítjük a friss zöldfűszereket: az újhagymát vékonyan felkarikázzuk, a koriandert leveleire szedjük, a lime-ot gerezdekre vágjuk, mindent egy-egy kistányérban előkészítünk, a csírákat, illetve a csilit is vékonyan felkarikázzuk. A tésztát leszűrjük, és nagyobb méretű, ázsiai típusú mélytányérba tesszük. A tésztára merjük a gőzölgő levest, majd a marhahúst kivesszük a mélyhűtőből, és nagyon éles késsel hajszálvékony szeletekre vágjuk. Ezután a gőzölgő leves tetejére tesszük. Annyira vékonyra kell vágni, hogy a forró leves hője elegendő legyen, hogy megfőzze. Friss zöldekkel, csírával megszórva tálaljuk.

Kapcsolódó Cikkek

  • Konyhai trükkök kolisoknak

    Konyhai trükkök kolisoknak

    A főiskolások és az egyetemisták  ősztől azzal szembesülnek, hogy már nem anyu főzi a vacsorát. Néhány alapötlet azonban megmenthet az előre csomagolt műanyag ételek monotonitásától és a pénztárca szivattyúzó pizzarendeléstől.

  • 800 milliót fordít a kormány tehetséggondozásra

    800 milliót fordít a kormány tehetséggondozásra

    Több mint 848 millió forintra pályázhatnak szeptember 6-ig a hazai és határon túli köznevelési intézmények, alapítványok, közalapítványok, nonprofit gazdasági társaságok, egyházi és civil szervezetek a Nemzeti Tehetség Program keretében.

  • Hőségben különösen figyeljenek a szívbetegek

    Hőségben különösen figyeljenek a szívbetegek

    Az utóbbi rekordmeleg napok megviselik a szervezetet, különösen a szívbetegekét és alvási nehézségekkel küzdőkét. A hőség viszont az egészségesekre is veszélyt jelenthet, olyan tünetek jelentkezhetnek vezetés közben…