2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Külföld

Kutyákra veszélyes betegség tartja rettegésben Sydney városát

Fokozott patkányirtást rendelt el az önkormányzat Sydneyben, mivel a rágcsálók elszaporodása nyomán számos kutya elpusztult leptospirózisban. A baktérium okozta egyik leggyakoribb betegség évtizedek óta nem bukkant fel az ausztrál nagyvárosban.

“Nagyon aggódunk a leptospirózis közelmúltbeli esetei miatt, amelyek a kutyákat érintették Sydneyben. Ezért megkettőztük a patkánycsalétkeket a közterületeken és fokozzuk a patkányok megfigyelését” – közölte hétfőn Clover Moore, Sydney polgármestere.


Eddig hat kutya leptospirózis-fertőzését erősítették meg a hatóságok Sydney nyugati külvárosaiban, öt közülük napokon belül elpusztult.

A betegség nem ismeretlen Ausztrália vidéki körzeteiben a krónikusan fertőzött fenntartó fajok, a rágcsálók jelenléte miatt, de hirtelen felbukkanása Sydneyben meglepte a szakembereket.

“Hihetetlenül hosszú ideje, évtizedek óta nem volt leptospirózisos esetünk Sydneyben, és nem tudjuk, miért jelentek meg ezek az esetek” – mondta Jacqueline Norris, az Sydney-i Egyetem állatorvostudományi tanszékének mikrobiológus professzora.

A leptospirózis az egyik leggyakoribb és leginkább rettegett, baktérium okozta betegség, amely több állatfajt – és az embert is – érinti világszerte. Jelenleg a legszélesebb körben elterjedt zoonózisnak, állatról emberre terjedő betegségnek tartják. A kutyák vagy patkányok harapásától, vagy patkányürülékkel szennyezett víz fogyasztásától fertőződnek meg. A betegséget nehéz felismerni, lappangási ideje 4-12 nap. Ha nem sikerül időben kezelni, végzetes máj- vagy veseelégtelenséget okozhat. A fertőzött kutyák emberi fertőzés forrásai lehetnek.

Sydneyben szokatlanul sok nagyszabású építkezés folyik egy időben, a szakemberek azt gyanítják, hogy ez lehet az oka a patkányok elszaporodásának.

Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Viktor: A baloldal be akarja hozni a migránsokat

    Orbán Viktor: A baloldal be akarja hozni a migránsokat

    Magyarország készen áll, hogy ahol tud, ott segítséget nyújtson Olaszországnak, így ha végre elszánja magát, hogy a határokat megvédi, segítünk, és abban is, hogy az itt lévő migránsokat hazavigyék – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján, szombaton Rómában.

  • Gyújtogatások, erőszak és agresszió a párizsi klímameneten

    Gyújtogatások, erőszak és agresszió a párizsi klímameneten

    Az anarchista “black blocs” (Fekete blokk) csoportokhoz tartozó szélsőségesek incidenseket kezdeményeztek szombaton Párizsban az éghajlat védelmében rendezett felvonuláson, a rendőrség a tüntetőket elhatárolódásra kérte a rendbontóktól, miközben a város más pontjain olyan kormányellenes sárgamellényes tiltakozókat állítottak elő, akik tiltott helyszíneken próbáltak meg gyülekezni.