EUR: 325,86 Ft
CHF: 294,25 Ft
2019. július 19., péntek
Emília

Belföld

Pénteken temetik a Hableány kapitányát és matrózát

Végső nyugalomra helyezik pénteken a tragikus körülmények között elhunyt Hableány turistahajó kapitányát, L. Lászlót és matrózát, P. Jánost.

A kapitány hamvait nem szórják a Dunába, a Bors információi szerint egyházi gyászszertartáson kísérik utolsó útjára szűk családi körben. Az őket képviselő dr. Gulyás Krisztián a lapnak elmondta: a hozzátartozók egyre mélyebb fájdalommal küzdenek, ahogy közeledik a temetés napja.


A katasztrófában elhunyt matrózt és kapitányt a Magyar Nemzet információi szerint 12 hajó kíséri utolsó útjára. Ám mivel a jelentkezések folyamatosan érkeznek, várhatóan nő még a hajók száma. A hajók várhatóan 11.30 és 12.00 óra között adnak majd le közös kürtjelet, amikor is mindenki a vízbe szórhatja a magával hozott szirmokat.

Mint ismert, a Hableány sétahajó a Margit híd közelében süllyedt el, miután nekiütközött a Viking Sigyn szállodahajó. A fedélzeten 35-en tartózkodtak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni, 28-an pedig életüket vesztették.


A katasztrófa ügyében tartott nyomozás során előkerült egy videófelvétel, amely egyértelműen bizonyítja, hogy az ukrán Jurij C.  a Viking Sigyn kapitánya ült a kormány mögött, csak nem vette észre a Hableányt, amikor szállodahajója letarolta a kis hajót.

– Az eddigi adatok azt mutatják, hogy a Hableány kapitánya semmiben nem lehetett vétkes – közölte  dr. Gulyás Krisztián ügyvéd a Borsnak, aki szerint a Viking Sigyn kapitánya a felelős a május 29-én bekövetkezett balesetért, amiért minimum 5 év börtönbüntetésre számíthat.

A Kúria jelenleg is vizsgálja a bíróság azon döntését, hogy a tömegszerencsétlenséget okozó ukrán hajóskapitány óvadék ellenében, nyomkövetővel felszerelve, bűnügyi felügyelet alatt állhat.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek