2020. január 18., szombat
Piroska

Belföld

Magyarország a családpolitikai rangsor élén

Tizenkét szempont alapján értékelte 45 európai ország családpolitikai intézkedéseit a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért, és a népesedési világnap alkalmából rangsort hozott nyilvánosságra. Magyarország Franciaországgal együtt a rangsor élén végzett.

Profimedia, DPphoto

Az intézet a közleményében azt írta: a „családbarátság” szempontjai alapján összeállított lista azt mutatja, hogy az adott országban mennyire sokrétű és milyen széles a családokat támogató intézkedések köre. Ennek alapján kiderül, hogy egy adott ország társadalompolitikája kiemelten kezeli-e a családot, és mennyire komplex a családpolitika.


Az országok teljesítményét 12 intézkedéstípus alapján hasonlítja össze az elemzés: vizsgálja a családok lakhatását segítő támogatásokat, a családi típusú adózást, a családi pótlékot, valamint az anyasági, a csecsemőgondozási és a gyermekgondozást segítő ellátásokat, a szülési, a gyermekgondozási és az apaszabadságokat, a bölcsődébe és óvodába járó gyermekek arányát, valamint a gyermekgondozási időszak nyugdíjba számításának lehetőségét.

A rangsorban az Európai Unió 28 tagállama, illetve további 17 európai ország szerepel, Magyarország Franciaországgal együtt a rangsor élén végzett, míg a lista középmezőnyében szerepel többi között az Egyesült Királyság, Spanyolország és Dánia, ahol az érintettek valamivel kevesebb családtámogatási lehetőség közül választhatnak. A lista felső harmadában jellemzően uniós, míg az utolsó harmadában EU-n kívüli országok szerepelnek.


Már vidéken is népszerű a csok

Nagyobb élénkülést mutat a kereslet a vidéki lakáspiacokon mint Budapesten –  derült ki a Ingatlan.com és a Money.hu közös elemzéséből.  Miközben Budapesten stagnált a kereslet, a vizsgált vidéki városokban átlagosan öt százalékkal nőtt az eladó lakóingatlanok iránt az érdeklődés. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bővítése újabb lökést adott a vidéki ingatlanok keresletének.

 

 

Családvédelmi 7 pont

1. 10 milliós gyermekvállalási támogatás.

2. Bővül a csok kedvezményes hitele.

3. Milliókat vállal át a kormány a gyerekesek jelzáloghiteléből.

4. Személyi jövedelemadó-mentesség a négygyerekes anyáknak.

5. 2,5 millió forint új autó vásárlására.

6. 21 ezer új bölcsődei férőhely 2022-re.

7. Nagyszülői gyed bevezetése.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek