2020. április 06., hétfő
Vilmos, Bíborka

Belföld

Már igényelhető a babaváró támogatás

Már igényelhető a kormány hétpontos családtámogatási akciótervéből négy pont, köztük a babaváró támogatás, amely iránt az első pillanattól óriási az érdeklődés. 

Kik igényelhetik?


Minden 18 és 40 év közötti nő, aki első házasságában él, és legalább három év munkaviszonnyal vagy felsőoktatási jogviszonnyal rendelkezik.

Mikortól igényelhető és meddig?


2019. július 1-jétől  2022 végéig.

Mennyit lehet igényelni?

Legfeljebb 10 millió forintot.

Mennyit kell belőle visszafizetni?

Amennyiben a kölcsön igénylésétől számítva öt éven belül megszületik egy gyerek, a hitel továbbra is kamatmentesen törleszthető, a törlesztést pedig felfüggesztik három évre. A második gyerek születésénél további három évre felfüggesztik a törlesztést, és elengedik a tőketartozás 30 százalékát. A harmadik gyerek megszületésénél pedig a hitel további részét is teljes egészében elengedik.

Mi történik ha nem születik meg a várt gyermek? 

Ha az igényléstől számítva öt éven belül nem születik gyermek, a kölcsön piaci kamatozásúvá alakul, és azt a korábban felvett kamattámogatással növelten kell visszafizetni.

Hány éves gyerek után igényelhető a támogatás?

A fiatal házasok gyermekvállalási támogatását a 2019. július elseje után született gyerekek után lehet igényelni.

Hitelfelvételkor önerőként is szolgálhat a támogatás?

Jelzáloghitel felvétele esetén jelentős részben, legfeljebb 75 százalékban önerőként szolgálhat. Az a cél, hogy a kölcsön segítséget jelenthessen a családalapításhoz szükséges ingatlanvásárláshoz.

Önerőként is használható

A babaváró támogatást önerőként be lehet számítani a lakáshitel felvételébe, és nem korlátozzák azt sem, hogy a babaváró hitellel más kölcsönt kiváltsanak az ügyfelek – jelentette be Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.

A tökéletes gyerekszoba ne az anyagi lehetőségeken múljon Fotó: Profimedia

A Takarék Csoport tízezer ügylettel és mintegy 60 milliárd forint babaváró hitel kihelyezésével számol 2022 végéig. A Takarék Csoport és a Raiffeisen Bank mellett korábban már 6 pénzintézet közölte: felkészültek a hitelkérelmek fogadására. Az Erste Bank már június 17-től fogadta a babaváró hitelt igényelni szándékozók érdeklődését, a CIB Bank rövid időn belül, nyáron tervezi a konstrukció bevezetését, a Budapest Bank (BB), az OTP, a K & H és az MKB is július 1-jétől tették elérhetővé a hitelt.

Nem kell a 200 ezres jövedelem

Akár 100 ezer forint alatti jövedelem igazolása is elég lehet a felvételéhez (képünk illusztráció) MTI Fotó: Balázs Attila

Bejárta a sajtót a hír, hogy a bankok legalább havi nettó kétszázezer forint jövedelmet várnak majd el azoktól a házaspároktól, akik a tízmilliós kölcsönt szeretnék igényelni. Ez azonban nem igaz, ugyanis kevesebb mint százezer forint is elég lehet a tízmilliós kölcsönhöz, mert lesz olyan hitelintézet, ahol az egy gyermek születése esetén elérhető kamatmentes törlesztőrészlet alapján vizsgálják az ügyfél jövedelemterhelhetőségét.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek