EUR: 328,09 Ft
CHF: 300,94 Ft
2019. augusztus 22., csütörtök
Menyhért, Mirjam

Belföld

Mérföldkő a családvédelmi akcióterv

Novák Katalin, az Emmi államtitkára a Kossuth rádiónak adott interjút a nemrég életbe lépett családvédelmi akciótervről. Ebből kiderült, hogy a támogatások feltételrendszere sok esetben rugalmasabb mint hinnénk, és bizonyos esetekben kivételt is tehetnek velünk az elbírálás során.

– A családvédelmi akcióterv egy mérföldkő volt a magyarországi családtámogatások történetében. Olyan új támogatások indultak el, amelyekhez hasonló nem volt korábban – mondta a Kossuth rádiónak Novák Katalin család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár.


– Minden támogatásnak van egy kezdőpontja, és nagyon nehéz lehet az, ha valaki csak néhány nappal vagy héttel maradt le egy lehetőségről. Épp ezért, a július hónapot átmeneti időszakká minősítettük, tehát július 31-ig a már – a hónap elején – megszületett gyermekekre is be lehet adni az igényt a babaváró támogatásra. Rögtön ezzel együtt a támogatás törlesztésének felfüggesztését is kérhetik, hiszen teljesítették az ehhez szükséges feltételt, ha pedig ikreik születtek, a visszafizetendő összeg csökkentését – mondta Novák Katalin.

– Mivel ez az összeg szabadon felhasználható, nincs megkötés a bankok részéről sem, csupán a törlesztés szabályait kell betartani. Nem szeretnénk, ha a devizahitelek idején kialakult adósságspirálokhoz hasonló csapdába esnének a családok, ezért a babaváró támogatás hetvenöt százalékát lehet önrészként felhasználni kapcsolódó hitel igénylése esetén – mondta Novák Katalin, hozzátéve, hogy a felelős gondolkozás nagyon fontos még ebben az esetben is, amikor a lehetőségeket, a kondíciókat úgy alakította ki a kormány, hogy a lehető legtöbben hozzáférjenek a támogatásokhoz.


Novák Katalin elmondta, hogy a nagycsaládosok autóvásárlását segítő támogatás az apukák kedvence, hiszen új autót vehetnek olyanok is, akik erről korábban talán nem is álmodhattak. Az autókereskedők visszajelzései alapján most már tesztautókat és bemutatóautókat is meg lehet így vásárolni, ha maximum egyéves és kétezer kilométert futott járműről van szó. A visszaélések elkerülése érdekében három évig nem lehet eladni az így vásárolt autót.

Az államtitkár kitért a nem klasszikus családi modellben élők helyzetére is.

– Az örökbefogadott gyermekek egyenértékűnek számítanak a vér szerinti gyerekekkel, az egyszülős családok szintén felvehetik a csokot és igénybe vehetik az autóvásárlási támogatást, valamint a mozaikcsaládokban élő nem közös gyermekek is beszámítanak a támogatás feltételeibe – mondta.

Családvédelmi 7 pont

1. 10 milliós gyermekvállalási támogatás.

2. Bővül a csok kedvezményes hitele.

3. Milliókat vállal át a kormány a gyerekesek jelzáloghiteléből.

4. Személyi jövedelemadó-mentesség a négygyerekes anyáknak.

5. 2,5 millió forint új autó vásárlására.

6. 21 ezer új bölcsődei férőhely 2022-re.

7. Nagyszülői gyed bevezetése.

Tudjon meg többet!

Bővebb információk a családvédelmi programról a csalad.hu-n, a 1818-as, éjjel-nappal hívható telefonszámom vagy a [email protected] e-mail-címen érhető el.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Megöltek egy férfit Balatonfűzfőn

  Megöltek egy férfit Balatonfűzfőn

  Megöltek egy férfit csütörtökön Balatonfűzfőn, a gyanúsítottat elfogták – közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes szóvivője az MTI-vel.

 • Minden gyermeknek felhőtlen nyári kikapcsolódásra van szüksége

  Minden gyermeknek felhőtlen nyári kikapcsolódásra van szüksége

  Felhőtlen nyári kikapcsolódásra van szüksége minden gyermeknek, erre a zánkai táborban lehetőség adódik minden évben – mondta Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége az Erzsébet-táborban tett csütörtöki látogatása alkalmából újságíróknak a helyszínen.

 • A magyar sertéshús thaiföldi exportjáról tárgyaltak Budapesten

  A magyar sertéshús thaiföldi exportjáról tárgyaltak Budapesten

  A magyar sertéshús thaiföldi exportjának engedélyezéséről és a sertéspestis elleni sikeres magyar intézkedésekről tárgyaltak Budapesten a thaiföldi agrártárca, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a képviselői – közölte a KKM csütörtökön az MTI-vel.