2019. július 19., péntek
Emília

Extra

Mi legyek, ha nagy leszek? Ezek a legnépszerűbb szakmák

A fiataloknak olykor nehézséget okoz, hogy kiválasszák a számukra legmegfelelőbb szakmát, az idő előrehaladtával azonban egyre sürgetőbb a döntés. A Lokál most megmutatja, mik a legnépszerűbb szakmák.

Szerencsések azok a fiatalok, akik már általános iskolában vagy a gimnáziumban megtalálják az őket leginkább érdeklő hivatást. Az idei tapasztalatok szerint a fiatalokat – csakúgy mint tavaly – a vendéglátás-turisztika vonzza leginkább. A legutóbbi felmérések szerint a legnépszerűbb szakmacsoport a vendéglátás–turisztika, a gépészet és a mezőgazdaság volt, de sokan jelentkeztek kereskedelem–marketing, üzleti adminisztráció képzésekre is – derült ki az Oktatási Hivatal adataiból. A manapság középpontba került gasztronómia, a fiatalok érdeklődésén is tükröződik. A különböző irányzatok megjelenésével egyre divatosabb a szakács-, cukrász- és a pincérszakma is.


Profimedia, DPphoto

A Lokál a legnépszerűbb szakmák közül kiemelt néhányat, hogy kicsit közelebbről megismerhessük az előnyeit és a hátrányait is.

Szakács:
A szakma előnyei és az elvárások sok esetben fedik egymást, így a szakácsok esetében is:
kreativitást és precizitást igényel. – Nem csupán az ízekre, de a tálalásra is külön figyelmet kell fordítani.
Csapatszellem szükséges – Aki szeret csapatban dolgozni, annak remek ötlet lehet ez a szakma.
Folyamatos fejlődésre való igény – Sok esetben kikötés a szakmai fejlődés. Erre több munkáltató is lehetőséget ad, akár hazai, akár külföldi tanfolyamokkal.
Versenyképes fizetés – Egyre jobbak a fizetések ezen a területen, akár 250 ezer nettót is zsebre tehet egy kezdő. Az álláshirdetések pedig még több pluszt ajánlanak, mint például: teljes munkaidős bejelentés, személyzeti étkezés, cafeteria a próbaidő után, és egyéb változatos személyzeti juttatások.


Amit az állásajánlatok nem tartalmaznak, a szakma hátulütői:
munka az ünnepnapokon,
fizikai munka, tehát jó állóképesség kell hozzá,
olykor lassú előrejutás,
gyakori túlóra.

 

Pincér:
A szakma előnyei és elvárások:
Jó kapcsolatteremtő képesség – 
A szakma egyik alapfeltétele, hogy ne legyen a felszolgáló bátortalan, és merjen megszólítani embereket.
Kiváló kommunikációs készség – A megszólításon túl alapfeltétel, hogy ha a vendégnek kérdése van, akkor a pincér érthetően és kedvesen tudjon válaszolni, esetleg intézkedni.
Vendégközpontú hozzáállás – Ha a vendég elégedett a kiszolgálással, ez a borravalón is meglátszik.
Versenyképes fizetés – Természetesen minden attól függ, hogy hol dolgozik az ember, de a legtöbb álláshirdetésben ma már 300 ezer nettó fizetést ígérnek, amit teljes munkaidős bejelentéssel, személyzeti étkezéssel és sokszor cafeteriával egészítenek ki.

A szakma hátulütői:
fizikai munka, akár napi több kilométert is kell talpalni,
munka az ünnepnapokon,
gyakori túlóra,
kötelező jókedv és derű.

Elvárás még mind a szakács- mind a pincérszakmában:
nyelvtudás,
megbízhatóság,
ápoltság,
udvarias magatartás, vendégorientált gondolkodás,
nyitott, barátságos személyiség,
rugalmasság,
terhelhetőség.

Profimedia, Wavebreak

 

Asztalos:
Az asztalos több megyében hiányszakma, ezért érdemes fontolóra venni a választás során ezt is. 
A szakma előnyei és elvárások:
Kreatív szakma, kötelező a szépérzék – A képzeletnek semmi sem szab határt ebben a szakmában.
Nem kötelező elvárás a nyelvtudás – A turizmusra épülő szakmák esetében szinte alapelvárás a nyelvtudás, asztalosként azonban nem probléma, ha nem beszélünk idegen nyelvet.
Nem kell kimagasló kommunikációs képesség – A munkájukban elmélyülni vágyók is megtalálják a számításaikat.
Ünnepnapok és hétvégék szabadok – A turisztikában és a vendéglátásban elhelyezkedőkkel ellentétben, itt átlagos munkanapok vannak.
Tanulás sosem áll meg – Az asztalosszakma mellett elsajátíthatjuk az építkezéseken szükséges szakértelmet is.
Hamar saját vállalkozást indíthatunk.

A szakma hátulütői:
jó fizikum kell hozzá,
fokozott balesetveszély.

+1 érdekesség: Harrison Ford is asztalosként kezdte – A Star Wars- és az Indiana Jones-filmek sztárja, Harrison Ford is asztalosként dolgozott fiatalon. A fimcsillag bútorokat készített Hollywood környéki házaknak, 1975-ben pedig George Lucas házában dolgozott. A rendezőnek szimpatikus lett, és miután meggyőződött Ford tehetségéről szerepet ajánlott neki.

Fotó: MTI

 

2020-tól megújul a szakképzés
Átalakul 2020-tól a középiskolai szakképzési rendszer. A mostani szakgimnáziumok ötéves technikummá, a szakközépiskolák pedig hároméves szakképző iskolákká alakulnak – jelentette be korábban Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára. Mint mondta, a szakképzési rendszernek meg kell felelnie a negyedik ipari forradalom kihívásainak; a szakmai képzés fejlesztését az új szakképzési struktúra mellett a lemorzsolódás csökkentésének új rendszere, valamint új ösztöndíjrendszer is támogatja majd.

Nő a minimálbér, csökken a munkanélküliség
A minimálbér 149 ezer forintra, a szakmunkás-minimálbér 195 ezer forintra nőtt január 1-jével. Így már több mint kétszer annyi, mint 2010-ben volt. Magyarországon ma már közel 800 ezerrel dolgoznak többen 2010-hez képest. A legfrissebb adatok szerint a munkanélküliek átlagos létszáma 160 ezer fő. A nők mutatói pedig javultak, miközben a férfiak körében nem változott a korábbi arány.

Az edulile felmérése szerint 2018–19-es tanévben ezek voltak a legnépszerűbb szakmák, amire a fiatalok jelentkeztek:
1. szakács
2. eladó
3. cukrász
4. pincér
5. hegesztő
6. asztalos
7. mezőgazdasági gépész
8. villanyszerelő
9. gépi forgácsoló
10. kőműves

Ha nekünk megfelelő szakmát választunk, boldogabbak vagyunk

A szakértő szerint legyen szó bármilyen foglalkozásról, a lényeg, hogy örömmel vágjon bele az ember. – Fontos, hogy a fiatalok olyan szakmát vagy hivatást válasszanak, ami a személyiségükhöz és a képességeikhez a leginkább illik. Az, hogy milyen foglalkozást választunk, kifejezi a személyiségünket is. A teljesítményünk és a munkából származó örömünk pedig nagymértékben függ attól, hogy mennyire találjuk meg a számításainkat az adott területen. Ezért fontos, hogy jól válasszanak a fiatalok – magyarázta Kovács Lilla viselkedéselemző.

Kapcsolódó Cikkek

 • 55 évesen lett bikinimodell

  55 évesen lett bikinimodell

  Az 55 éves Kathy Ja­cobs élete álma vált valóra azzal, hogy a Sports Illustrated leszerződtette fürdőruha-bemutatójára Miamiban.

 • 50 éve hódítottuk meg a Holdat

  50 éve hódítottuk meg a Holdat

  „Kis lépés egy embernek, nagy ugrás az emberiségnek” – mondta Neil Armstrong, amikor 50 évvel ezelőtt a Holdra lépett. Valóban óriási ugrás – az emberiség egyik legnagyszerűbb teljesítménye – volt, hogy elhagytuk a Földet, és nyomot hagyhattunk az égitest felszínén.

 • Ősszel új lemezzel jelentkezik Iggy Pop

  Ősszel új lemezzel jelentkezik Iggy Pop

  Stúdióalbumot készített Iggy Pop. A 72 éves amerikai rockénekes, aki július 24-én a Budapest Parkban ad koncertet, három év szünet után rukkol ki új lemezanyaggal: a Free szeptember 6-án jelenik meg.