EUR: 331,34 Ft
CHF: 302,08 Ft
2019. szeptember 15., vasárnap
Enikő, Melitta

Sport

Milákcsúcs a világcsúcs

Milák Kristóf világcsúccsal lett vb-aranyérmes 200 méter pillangón, aki az úszófenomén Michael Phelps 2009-es cápadresszes rekordját múlta felül 78 századdal Kvagdzsuban. Az olimpiai Chad le Clos iszonyatos tempóban kezdett, de Kristóf mágnesként tapadt rá, 150 méternél már az élen állt, és 1:50.73 perces  világcsúccsal nyert a 19 éves versenyző. A döntőbe „szétlövés” után bejutott Kenderesi Tamás a nyolcadik lett.

Milák meglepő módon kezdte a siker utáni interjút: ezt mégis, hogy csináltam?, kérdezte az M4 Sport riporterét: – Nem tudom, mit csináltam, de nagyon örülök a világcsúcsnak. Megláttam, hogy van köztünk Le Clos-val egy testhossz, elkezdtem fokozatosan gyorsítani. Annyira elvitt az, hogy mi minden van mögöttem, szerintem ezért sikerült. Megtanultam 200 méter pillangót úszni – nyilatkozta az újdonsült világbajnok, és azt is elárulta, hogy most új korszak kezdődik, más úszásnemekkel is megpróbálkozik.


Mindenesetre Kozma Dominik már két évvel ezelőtt megjósolta, hogy jön majd a nagy Milákcsúcs.

Németh Nándor bravúrral döntőbe jutott 100 gyorson a 7. idővel, 200 méter pillangón Kapás Boglárka és Szilágyi Liliána is finalista. Sajnos, Cseh László hiába úszott fantasztikusan a selejtezőben, az elődöntőben már nem ment, így nem jutott döntőbe 200 vegyesen.


Orbán Viktor miniszterelnök is gratulált az elképesztő teljesítményhez Facebook-oldalán:
“Ilyen nincs, és mégis van! Érdről a világ tetejére. Gratulálok, Milák Kristóf!” – írta.

Éremlista

 • 2016: ifjúsági Európa-bajnok 200 pillangón
 • 2017: felnőtt vb-ezüstérem 100 pillangón, 3 ifi Eb-arany, 4 junior vb-arany
 • 2018: Európa-bajnok 200 pillangón, 3 ifi olimpiai bajnoki arany
 • 2019: vb-arany világcsúccsal 200 pillangón

EPA/PATRICK B. KRAEMER

EPA/JEON HEON-KYUN

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Az építőipar jelentősen hozzájárul a gazdasági növekedéshez

  Az építőipar jelentősen hozzájárul a gazdasági növekedéshez

  A júliusban visszatért lendület ellenére a későbbiekben változékonyan alakulhat az építőipar teljesítménye, de a jelek szerint a harmadik negyedévben is az első félévihez hasonló, 1 százalékpont körüli mértékben járulhat hozzá a gazdaság (GDP) növekedéséhez – így értékelték az MTI-nek nyilatkozó elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken kiadott adatait.

 • Messi kritizálta a Barcát Neymar miatt

  Messi kritizálta a Barcát Neymar miatt

  Odaszúrt a Barcelona vezetőségének Lionel Messi. A Marca című spanyol lapnak adott interjújában annak a véleményének adott hangot, hogy a klub nem biztos, hogy mindent megtett Neymar szerződtetéséért.