EUR: 344,57 Ft
CHF: 320,01 Ft
2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Tech

Nyaralás alatt se fizessen az adataival!

Hiába próbálunk nyaralás alatt digitális detoxot tartani, óhatatlanul szembesülünk azzal, hogy pihenés közben is szükségünk van információkra. Mit érdemes megnézni a környéken, milyen lesz az időjárás? – ezekre a kérdésekre legkönnyebben az interneten találjuk meg a választ. De vajon biztonságban vannak-e az adataink egy hotel vagy étterem wifihálózatán?

Egy átlagos egyhetes nyaralás során hozzávetőleg 100-120 alkalommal keresünk az interneten, amit jellemzően a szállás wifihálózatán vagy a városban kóborolva, étteremben vagy közterületen elérhető nyilvános szolgáltatón keresztül teszünk. Ezek a nyilvános hálózatok azonban veszélyeket hordoznak. Amint csatlakozunk a kiszemelt hálózatra – függetlenül attól, hogy az jelszóval védett-e –, az internetes forgalmunk annak tulajdonosa kezében lesz, aki így megfigyelheti a webfelületen elküldött jelszavainkat, érzékeny adatainkat, vagy akár bele is olvashat a levelezésünkbe.


A helyzet azonban nem ilyen vészes, ha a hálózaton titkosított az adatforgalom. A közbeékelődéses támadások viszont ennél is veszélyesebbek, ilyenkor ugyanis valójában nem a kívánt kiszolgálóval, hanem a támadóval kommunikálunk, aki csak közvetíti a kapcsolatot. Ezt onnan vehetjük észre, hogy a wifire való csatlakozás után egy tanúsítványt kell elfogadnunk, és letöltenünk az eszközünkre. Ebben az esetben a kapcsolat valójában nem titkosított.

– Publikus wifikapcsolat esetében a Windows rendszerű gépeken érdemes a „nyilvános hálózat” beállítást választani, mert ilyenkor a számítógép bekapcsolja a tűzfalat, valamint kikapcsolja a hálózati felfedezést és a fájl- és nyomtatómegosztást. Volt már olyan eset, hogy egy hotel belső wifijén keresztül, alkalmazásfrissítésnek álcázva törték fel a vendégek eszközeit – magyarázta Molnár Levente, a Quadron Kibervédelmi Kft. információbiztonsági szakértője.


– De akkor mit tehetünk? Lehetőleg óvakodjunk az ingyenes szolgáltatóktól, ugyanis ezek használatának is ára van – vagy az adatainkkal fizetünk, vagy limitált szolgáltatást kapunk. Érdemes a célnak megfelelő szolgáltatást keresni, és elolvasni a felhasználási feltételeket. Létezik kifejezetten médiasugárzásra vagy például fájlcserére használható VPN (Virtual Private Network). A nyugati országokban igen népszerű a NordVPN szolgáltatása, feltehetően azért, mert abban a régióban sokkal tudatosabbak az internetezők, ha a digitális magánszférájukról van szó. Egyszerű és ingyenes megoldás a sokak által használt ProtonMail VPN-szolgáltatás, a ProtonVPN is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Segítség, kitört rajtam a technopánik!

  Segítség, kitört rajtam a technopánik!

  Napi több órát töltünk telefonnyomkodással
  A folyamatosan változó technológia, az egymást követő újdonságok gyakran okoznak olyan érzést, hogy “Jézusom, ez már követhetetlen, ennek biztosan katasztrófa lesz a vége!

 • Ön mekkora szűrőbuborékban él?

  Ön mekkora szűrőbuborékban él?

  A filter bubble, vagyis a szűrőbuborék gyakkorlatilag az a jelenség, amikor az online térben csak a hozzánk hasonlók és a miénkkel egyetértő vélemény vesz körbe bennünket.

 • A digitális én

  A digitális én

  Nagyon ritka, ha valakinek az online személyisége teljesen megegyezik a valós énjével. Szerencsés esetben csupán egy kicsit kozmetikázott és ráncfelvarrott a digitális közösségi identitás, súlyosabb esetben azonban köszönö viszonyban sincs a valósággal.