2019. augusztus 23., péntek
Bence

Tech

Nyaralás alatt se fizessen az adataival!

Hiába próbálunk nyaralás alatt digitális detoxot tartani, óhatatlanul szembesülünk azzal, hogy pihenés közben is szükségünk van információkra. Mit érdemes megnézni a környéken, milyen lesz az időjárás? – ezekre a kérdésekre legkönnyebben az interneten találjuk meg a választ. De vajon biztonságban vannak-e az adataink egy hotel vagy étterem wifihálózatán?

Egy átlagos egyhetes nyaralás során hozzávetőleg 100-120 alkalommal keresünk az interneten, amit jellemzően a szállás wifihálózatán vagy a városban kóborolva, étteremben vagy közterületen elérhető nyilvános szolgáltatón keresztül teszünk. Ezek a nyilvános hálózatok azonban veszélyeket hordoznak. Amint csatlakozunk a kiszemelt hálózatra – függetlenül attól, hogy az jelszóval védett-e –, az internetes forgalmunk annak tulajdonosa kezében lesz, aki így megfigyelheti a webfelületen elküldött jelszavainkat, érzékeny adatainkat, vagy akár bele is olvashat a levelezésünkbe.


A helyzet azonban nem ilyen vészes, ha a hálózaton titkosított az adatforgalom. A közbeékelődéses támadások viszont ennél is veszélyesebbek, ilyenkor ugyanis valójában nem a kívánt kiszolgálóval, hanem a támadóval kommunikálunk, aki csak közvetíti a kapcsolatot. Ezt onnan vehetjük észre, hogy a wifire való csatlakozás után egy tanúsítványt kell elfogadnunk, és letöltenünk az eszközünkre. Ebben az esetben a kapcsolat valójában nem titkosított.

– Publikus wifikapcsolat esetében a Windows rendszerű gépeken érdemes a „nyilvános hálózat” beállítást választani, mert ilyenkor a számítógép bekapcsolja a tűzfalat, valamint kikapcsolja a hálózati felfedezést és a fájl- és nyomtatómegosztást. Volt már olyan eset, hogy egy hotel belső wifijén keresztül, alkalmazásfrissítésnek álcázva törték fel a vendégek eszközeit – magyarázta Molnár Levente, a Quadron Kibervédelmi Kft. információbiztonsági szakértője.


– De akkor mit tehetünk? Lehetőleg óvakodjunk az ingyenes szolgáltatóktól, ugyanis ezek használatának is ára van – vagy az adatainkkal fizetünk, vagy limitált szolgáltatást kapunk. Érdemes a célnak megfelelő szolgáltatást keresni, és elolvasni a felhasználási feltételeket. Létezik kifejezetten médiasugárzásra vagy például fájlcserére használható VPN (Virtual Private Network). A nyugati országokban igen népszerű a NordVPN szolgáltatása, feltehetően azért, mert abban a régióban sokkal tudatosabbak az internetezők, ha a digitális magánszférájukról van szó. Egyszerű és ingyenes megoldás a sokak által használt ProtonMail VPN-szolgáltatás, a ProtonVPN is.

Kapcsolódó Cikkek

  • A gépezők viadala – Indul Magyarország legnagyobb IT versenye

    A gépezők viadala – Indul Magyarország legnagyobb IT versenye

    Indul Magyarország legnagyobb IT versenye, A gépezők viadala. Az informatikusok nem a mesterséges intelligenciától, hanem a szaktudás gyors elévülésétől félnek a legjobban, ismereteik tágítására pedig kiváló alkalom az Országos IT Megmérettetés.

  • Újabb két magyar startup került az európai egészségügyi innováció élvonalába

    Újabb két magyar startup került az európai egészségügyi innováció élvonalába

    Két magyar team, az orvosi oktatóalkalmazást fejlesztő InSimu Patient és a nemzetközi teleradiológiát forradalmasító Sineko is elnyert 25 000 eurót az immáron harmadik éve megrendezésre kerülő EIT Health InnoStars Awards startupversenyen. A négy hónapos program során személyre szabott mentori támogatáshoz és két európai bootcamp tréningen való részvételi lehetőséghez jutott a két magyar, öt portugál, két-két lengyel és lett, valamint egy-egy cseh, litván, olasz és román csapat.