EUR: 326,36 Ft
CHF: 294,66 Ft
2019. július 18., csütörtök
Frigyes

Belföld

Olaszország bezárta legnagyobb befogadóközpontját

A bevándorlást ellenző olasz belügyminiszter jelenlétében kedden hivatalosan is bezárták a Szicília keleti részén fekvő mineói befogadóközpontot.

“A központ bezár, és ez egy csodálatos nap. (…) A szavaktól eljutottunk a tettekig” – mondta Matteo Salvini.


“Nem kevés pénzt takarítunk meg: azon munkálkodunk, hogy új munkahelyeket teremtsünk a központ egykori dolgozói számára, de Szícilia, Catania és Mineo nem építheti a jövőjét a bevándorlásra” – tette hozzá.

Salvini a bevándorlók és menekültek fogadását “kisebb és jobban ellenőrzött központokban” képzeli el.


Az utolsó lakókat egy hete költöztették el a Catania melletti Mineóból egy calabriai befogadóközpontba.

Mineóban a legtöbben 2014 júliusában voltak, amikor több mint 4100 lakója volt a tábornak, amely így egy időre Európa legnépesebb befogadóközpontjává vált.

A szicíliai sivatagban a 40 Celsius-fokos hőségben katonák járőröznek, akik senkit nem engednek belépni a területre, kíséretükben kiéhezett kutyákkal, amelyeket valaha a tábor lakói etettek.

Massimiliano Terrasi pszichológus, aki 2011 októbere óta dolgozott a táborban, kissé kifosztottnak érzi magát.

“A központ felállításakor nagyon nagyok voltak a várakozások, és nagyon sokat fejlődtünk szakmailag. Ez olyan tapasztalat, amelyre senki más nem tehet szert” – mondta.

“Ha megfelelően kezelték volna, nagy hasznot hozott volna a környéknek és a népek közötti megértésnek” – közölte a pszichológus.

Eleinte a bevándorlók és menekültek segítséget kaptak, normális egészségügyi feltételek mellett. Akkor romlottak el a dolgok, amikor a számuk meghaladta a háromezret.

Sergio Mastrilli 25 éves egyetemista, mineói lakos kezdettől nem helyeselte a központ működését.

Nem az integráción, hanem a befogadottak számán alapuló rendszer volt. Nyolcvanöt különböző etnikumból származó több mint négyezer ember, amikor Mineo ötezer lakosú, ez egyszerűen kezelhetetlen volt – mondta.

A tábort egy volt támaszponton rendezték be, ahol a szomszédos Sigonellában működő bázison szolgáló amerikai katonák hozzátartozói laktak négyszáz kicsi családi házban. Washington 2010 végén jelentette be, hogy felmondja a bérleti szerződést.

A tábor felállítása a helyiekben nyugtalanságot ébresztett. A külföldiek szemére vetették, hogy a rontják a megélhetésüket, mivel a narancsszüret idején naponta 10-20 euróért dolgoztak feketén.

Maga a központ azonban valóságos paradicsom volt az ott dolgozó 400 helyinek. Mineo új polgármestere, Guiseppe Mistretta lemondással fenyegetőzött, ha az állam nem segíti a települést az átmeneti időszakban.

Mintegy ötven volt dolgozó és szakszervezetis tüntetett kedden Salvini érkezésekor.

Több bírósági eljárás is folyik Mineo volt polgármestere és a központ egykori vezetője ellen, akiket korrupcióval gyanúsítanak.

Januárban a rendőrség egy nigériai maffiasejtet számolt fel, amelynek a táborban volt a főhadiszállása, kokainnal és marihuánával kereskedett és prostitúciós hálózatot működtetett.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Külföldről nem lehet majd szennyvíziszapot behozni

  Külföldről nem lehet majd szennyvíziszapot behozni

  A szennyvíziszap külföldről történő behozatalát a magyar hatóságok a jövőben nem fogják engedélyezni – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • Szarka Tamás a költészetről, Tusványoson

  Szarka Tamás a költészetről, Tusványoson

  Szarka Tamás immár 40 éve áll színpadon. Dalaira a már jól ismert, sajátos stílus jellemző irodalmi értékű szövegvilága mellett. Zenéje és versei hatnak az értelemre, az érzelmekre és az érzékekre.

 • Orbán-Bach találkozó: Budapest elismert sportfőváros

  Orbán-Bach találkozó: Budapest elismert sportfőváros

  A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) fennállásának 125. évfordulójáról és a nemzetközi sportvilág legfontosabb kérdéseiről egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök és Thomas Bach, a NOB elnöke csütörtökön a Karmelita kolostorban – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.