EUR: 325,86 Ft
CHF: 294,25 Ft
2019. július 19., péntek
Emília

Belföld

Orbán Viktor: Jó idők járnak!

„Magyarország és az Egyesült Államok ma ugyanazokat az értékeket támogatja és védi” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedd este a Budapest Kongresszusi Központban. A kormányfő az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének fogadásán mondott beszédet, amelyet az amerikai nemzeti ünnep, a függetlenség napja 243. évfordulójának tiszteletére rendeztek.

– A magyarok úgy érzik, most jó idők járnak – mondta Orbán Viktor a magyar–amerikai kapcsolatokról, egyúttal köszönetet mondva David Cornsteinnek, az Egyesült Államok budapesti nagykövetének. Majd hozzátette, hogy szerinte a kapcsolatokat mindig az határozta meg, hogy az amerikai adminisztráció által támogatott értékek és a magyarok által védett értékek között volt-e átfedés. A miniszterelnök szerint Magyarország és Amerika is egyaránt azt vallják, hogy az országuk az első, amire mindkét államnak jó oka van.


– Kölcsönös a tisztelet egymás hazafias álláspontja iránt, mindkét ország állami kötelességnek tekinti polgárai biztonságának garantálását, vallja a férfi és a nő közötti egyenlőség értékének védelmét, nemzeteink alapját pedig a családok adják, amelyek apából, anyából és gyermekekből állnak, rájuk alapozható a jövő – sorolta a közös pontokat Orbán Viktor.

– Magyarország és az Egyesült Államok eltökélten dolgozik együtt, hogy segítsen azoknak a keresztény közösségeknek, amelyeknek szükségük van rá – mondta Orbán annak kapcsán,  hogy egyik állam sem hajlandó elfogadni azt a modern politikai képmutatást, amely nem törődik azzal a ténnyel, hogy ma a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon.


A miniszterelnök szerint Magyarország közép-európai országként megértette a történelem tanulságait: amikor a Kelet és a Nyugat konfliktusban volt, a közép-európaiak mindig veszítettek. Ez az amiért Magyarország a békében és a stabilitásban érdekelt a régióban, amelynek kulcsa a NATO-tagság.

David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete köszöntőt mondott, amelyben kifejtette, hogy a függetlenség napja nagyon különleges és egyedülálló ünnep minden amerikainak, ezen a napon ünneplik a szabadságot és a jogállamiságot. Elismerően szólt továbbá az Orbán Viktorral való kapcsolatáról, partnernek, barátnak nevezte a kormányfőt, és ugyanígy méltatta a két ország viszonyát.

A beszédek után Paul Anka amerikai–kanadai énekes adott koncertet a több száz meghívottnak, személyesen Orbán Viktor miniszterelnöknek pedig elénekelte egyik legnagyobb slágerét. Paul Anka a világ legismertebb szvingénekese, több mint hatvan éve van a pályán.

Kapcsolódó Cikkek