2019. szeptember 20., péntek
Friderika

Sport

Óriási magyar siker: 4 világbajnok, 5 aranyérem a vizes vb-n

Négy világbajnok, öt magyar aranyérem – óriási magyar siker a dél-koreai Kvangdzsuban megrendezett vizes világbajnokságon. Hosszú Katinka, Kapás Boglárka, Milák Kristóf és Rasovszky Kristóf aranyérmének köszönhetően a magyar küldöttség az ötödik helyet szerezte meg az összesített éremtáblán, míg az úszóversenyek tabelláján Magyarország a harmadik legeredményesebb nemzet lett.

Hosszú Katinka megszerezte pályafutása kilencedik aranyérmét a dél-koreai kvangdzsuban rendezett úszó-világbajnokság vasárnapi zárónapján, ugyanis megnyerte a 400 méter vegyest. Az 50-es medencében rendezett eddigi világbajnokságokon a magyar úszók összesen 32 aranyérmet szereztek, a teljes vb-éremgyűjtemény pedig 78 darabból áll. A magyarok most a második legeredményesebb vb-jüket zárták: ennél csak egy alkalommal gyűjtöttek be több elsőséget, 1991-ben, Perthben Darnyi Tamás és Egerszegi Krisztina is két-két számban nyert, Rózsa Norbert pedig egy győzelemmel utazott haza. A mostani vb-n Rasovszky Kristóf is aranyérmet szerzett, de azt érthetően nem a medencés versenyekhez sorolják, ugyanis a fiatal klasszis a nyílt vízi úszók 5 kilométeres versenyét nyerte meg, a vb első napján. Ezzel történelmi sikert aratott, ugyanis megszerezte a szakág első magyar világbajnoki aranyát.


Budapesté a 2027-es vizes vb
Fővárosunk rendezheti a 2027-es olimpiai kvalifikációs vizes világbajnokságot. A döntéssel kapcsolatban Julio C. Maglione, a FINA elnöke kifejtette: Budapest a valaha volt legjobb világbajnokságot rendezte két évvel ezelőtt, és semmi kétsége afelől, hogy ismét meghálálja a bizalmat.

Dicsőségfal

Hosszú Katinka: 2 aranyérem (200 m vegyes, 400 m vegyes)


Hosszú Katinka pályafutása kilencedik világbajnoki aranyérmét nyerte tegnap, ami különleges helyet foglal el a szívében:
„A mostani talán azért is van előkelő helyen, mert nagyon nehéz volt az idáig vezető út. Ráadásul tíz évvel az első győzelem után született a mai siker” – emelte ki. Hosszú pályafutása során ötödször, sorozatban negyedszer nyerte meg ezt a számot, ezzel duplán is történelmi sikert aratott: ő lett az első női úszó, aki egy számban ötször diadalmaskodott, a sportágban pedig elsőként sorozatban négyszer nem talált legyőzőre 200 és 400 méter vegyesen sem.

/Fotó: EPA/PATRICK B. KRAEMER

Kapás Boglárka: 1 aranyérem (200 m pillangó)

– Először is is szeretném megköszönni mindenkinek a rengeteg biztatást és drukkolást, hihetetlen erőt ad, hogy ilyen sokan velem vagytok – kezdte korábban a Lokálnak Kapás Bogi, aki élete első vb-aranyérmét nyerte. – Úgy is mondhatnám, hogy a szívekkel és az idegekkel játszottam a döntőben, de mindenkit megnyugtatok, minden pontosan úgy történt, ahogyan elterveztük. Edzőmmel, Virth Balázzsal rengeteg munkánk van ebben az eredményben. Száz méternél tudtam, hogy egy testhosszon belül kell lennem az amerikai lányhoz képest, és akkor teljesülhet az álmom. Ott is voltam, a harmadik ötvenen jöttem fel rá, az utolsó hosszon már semmire nem gondoltam, csak mentem, ahogy tudtam, a szívemet is beleadtam az utolsó centiméterig.

/Fotó: MTI/Kovács Tamás

Milák Kristóf: 1 aranyérem (200 m pillangó)

A 19 éves magyar úszó, Milák Kristóf Michael Phelps 2009-es világcsúcsát döntötte meg. Nem csoda, hogy az úszófenoménnak is leesett tőle az álla.
„Persze kissé frusztráló megélni, hogy elesett ez a csúcs, mégsem lehetnék boldogabb, hisz láttam, hogyan csinálta. (…) Megemelem a kalapom előtte” – mondta Phelps aki később Instagram-oldalán is posztolt a magyar tehetségről:
„Megtörtént, mert volt egy kölyök, aki meg akarta dönteni a világcsúcsot, aki álmodott arról, hogy megcsinálja, aki rájött, hogyan lehet megcsinálni, aki addig dolgozott a technikáján, amíg az ilyen gyönyörű lett.”

Milák Kristóf /Fotó: MTI/Kovács Tamás

Rasovszky Kristóf: 1 aranyérem (nyílt vízi úszás, 5 km)

Rasovszky Kristóf nemcsak remek sportoló, de nagyon jó ember is. Megható volt, amikor a magyar világbajnok azzal vigasztalta az utolsóként célba érő szudáni úszót, hogy a nyakába akasztotta az aranyérmét.
„Emlékszel, mit mondtak az eligazításon? Aki itt elindul, és aki teljesíti a távot, az mind bajnok, helyezéstől függetlenül. Te is bajnok vagy!” – mondta neki.

/Fotó: MTI/Kovács Tamás

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek