EUR: 325,02 Ft
CHF: 295,05 Ft
2019. július 20., szombat
Illés

Életmód

Paradicsomi állapot

A nyári ízek vitathatatlan császára a paradicsom – bár inkább hívjuk császárnőnek, hiszen izgalmas zamatában van valami kiszámíthatatlanul vonzó, mint a végzet asszonyában. Nyersen, főzve, salátának, szárítva, aszalva, passzírozva, levesnek vagy akár szósznak is elkészíthetjük. Történelemkedvelő gasztroguruknak íme néhány érdekesség a paradicsom históriájából.

Credit line: Profimedia, DPphoto

 Credit line: Profimedia, DPphoto

 1. A magyar paradicsom szó a „Paradicsom almája”, „paradicsomalma” kifejezésből rövidült le.
 2. A közhiedelemmel ellentétben nem Kolumbusz „fedezte fel” a paradicsomot, hanem Cortés, a spanyol konkvisztádor 1519-ben. Az aztékok szerelmi ajzószernek tartották, a növény magjai az ő jóvoltából jutottak el Európába.
 3. Eleinte kerti dísznövényként tartották, ugyanis a paradicsom sava mérgező anyagokat oldott ki a gazdag házaknál használatos óntányérokból, és néhány haláleset után a paradicsom rajongótábora csökkent a jómódúak között. A fatálakból étkező szegény lakosság körében azonban gyorsan népszerű lett.
 4. A mediterrán vidékeken annyira megszerették, hogy az olaszoknál és a spanyoloknál gyakorlatilag nemzeti étel lett.
 5. Angliában John Gerard, a neves fizikus és gyógynövénykutató ugyan elismerte, hogy Itáliában és Spanyolországban „virulnak” a paradicsomfogyasztók, sőt azt is megemlítette, hogy jó lehet fekélyek kezelésére, mégis arra intette a lakosságot, hogy tartózkodjanak a  fogyasztásától.
 6. Amerikában Robert Gibbon Johnson ezredes az 1800-as évek elején látványosan számolt le a mérgező paradicsom legendájával. A halálára  fogadásokat kötő előtt evett meg egy csomó paradicsomot, miközben a helyi tűzoltózenekar gyászindulót játszott. Azután amikor Johnson ezredes életben maradt, a paradicsommal szembeni ellenállás is meggyengült az amerikai társadalomban.
 7. A paradicsom amerikai karrierjén nagyot dobott a Thomas Jefferson unokahúga által írt, 1824-ben megjelent szakácskönyvben szereplő  ketchuprecept.
 8. Az 1870-es években a dunakeszi kertészek voltak Magyarországon az első paradicsomtermelők, a növény nagyobb arányú termesztését Budapest környékén kezdték, 1880 körül.

 

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Különleges, csábító fogások

  Különleges, csábító fogások

  Ma már a férfiak is kiválóan főznek, a kulinális különlegességeket talán még gyakrabban és szívesebben készítik, mint a nők. Ráadásul a csábítás fegyverei között is előkelő helyet foglal el, ha valaki az első randin megcsillogtatja főzőtudását.

 • Ha boldog akarsz lenni a munkádban, legyél!

  Ha boldog akarsz lenni a munkádban, legyél!

  Alexander Kjerulf boldogságkutató megtalálta a munkahelyi boldogság titkát. A dán szakember szerint ez nem a fizetésemeléstől, az extráktól és az előrelépéstől függ. Az alapmondat: ha boldog akarsz lenni a munkádban, legyél!

 • A coach a lélek edzője

  A coach a lélek edzője

  Ma már szinte hétköznapi kifejezésnek számít a coach. De vajon tudjuk-e, hogy mivel foglalkozik ez a szakember? A coaching amellett, hogy személyes segítő, fejlesztő tevékenység, hozzájárul a továbblendüléshez és az elakadások megoldásához.